Ska nästa vindkraftsindustri byggas på Vikbolandet?

Kristdemokraterna i Norrköping litar på att ”Holmen gör vad de kan för att så få enskilda personer och företag som möjligt drabbas negativt…”.

vad är det som hindrar Kristdemokraterna i Norrköping från att ställa krav på Holmen att utreda hur många människor som drabbas och hur stora värden som kommer att förstöras av Holmens tolv vindkraftverk? undrar Catharina Roos, Per-Olov Strandberg tillsammans med Hans Kindstrand från RVNO.

vad är det som hindrar Kristdemokraterna i Norrköping från att ställa krav på Holmen att utreda hur många människor som drabbas och hur stora värden som kommer att förstöras av Holmens tolv vindkraftverk? undrar Catharina Roos, Per-Olov Strandberg tillsammans med Hans Kindstrand från RVNO.

Foto: Widar Anersson/Susanna Beskow Norgren

Insändare2022-09-08 21:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Levande landsbygd innebär väl fungerande infrastruktur" NT 30/8

Hur många människor tycker Kristdemokraterna det är okej att de drabbas negativt av Holmens vindkraftsetablering? 

Mot bakgrund av att det gått två år sedan samrådet för Holmens vindkraftsetablering inleddes och att endast två mindre fastigheter inom projekteringsområdet har lösts ut så får nog den inställningen betraktas som naiv. Holmen har haft två år på sig att komma med ersättningsmodeller för de verksamheter och fastighetsägare som drabbas men ännu inte kommit med något rimligt förslag.

Holmen, som gjorde en rekordvinst under senaste kvartalet, och med elpriser som slår alla tiders rekord borde ha möjligheter att erbjuda samtliga fastighetsägare som drabbas av värdeminskning en skälig ersättning. Kravet för sakskada står även inskrivet i Miljöbalken även om ”ett system för ersättning för de fastighetsägare som drabbas negativt av en vindkraftsetablering” naturligtvis skulle tydliggöra riktlinjerna. Men vad är det som hindrar Kristdemokraterna i Norrköping från att ställa krav på Holmen att utreda hur många människor som drabbas och hur stora värden som kommer att förstöras av Holmens tolv vindkraftverk? Är det lättare att köra över människor om man inte vet hur många dom är?

Vi kan i flera tidningar idag läsa om att Försvaret får så många vindkraftsförfrågningar att de pausat möjlighet att få preliminära besked om planerade vindkraftsetableringar för att de får så många förfrågningar. Vi vet att Holmen i tidiga remisser till myndigheter pekat ut totalt sju områden i Norrköpings och Finspångs kommuner som intressanta för vindkraft. Några av dessa har lyfts upp till ansökningar; Klintaberget, Skybygget och Högsjön. Men var nästa ansökan kommer vet vi inte idag. Även Tekniska Verken som utreder vindkraft i Jättebergen har fler planer att etablera vindkraft i Norrköping. De utreder nya områden både på Vikbolandet och i Kolmården.

Om det är din grannfastighet som lyfts upp som nästa projekteringsområde av någon av alla de vindkraftsexploatörer som verkar i Sverige, vill du då att politikerna likt Kristdemokraterna litar på företagen eller vill du ha politiker som ställer tydliga krav på projektörerna att enskilda människor och verksamheter inte får drabbas negativt?