Sätt upp solpaneler på alla möjliga tak

Signaturen Göran J hävdar att det är meningslöst av Posten (= Postnord) att sätta solceller på den nya lagerlokalen, dessutom en av Nordens största.

På taket till Postnords lokaler på Malmölandet sätts solpaneler upp.

På taket till Postnords lokaler på Malmölandet sätts solpaneler upp.

Foto: Micke Pihlblad

Insändare2022-12-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vilken nytta gör solceller på Postens tak?" NT 11/12

Han upprepar det vanliga argumentet att det inte produceras vindkraft när det inte blåser och ingen solkraft när det är mörkt, och därför skall vi varken ha det ena eller andra. 

Om vi håller oss till solcellerna så är det faktiskt så att det behövs mycket el även soliga sommardagar. Inte till uppvärmning av bostaden, men väl till varmvatten, tvätt, disk och inte minst till alla elbilar som kommer att dominera vägarna ganska snart. För att inte tala om samhället i stort, som kommer att ropa efter el ännu mer än idag; industri, handel, kommunikationer och luftkonditionering. Tänk bara på närliggande Braviken.

För varje kWh vind- och solenergi som vi skapar kommer det någonstans att sparas på vatten och kärnkraft och, på kontinenten, gas- eller olja. Hela Europa är som bekant hopkopplade.

För privat del producerar solcellerna på vårt hus lika mycket som vi gör av med om man ser över året. Hälften förbrukar vi själva och hälften säljs. Om det vore som Göran J påstår skulle förstås ingen köpa om det inte finns en efterfrågan. 

I mitten av juli var det negativt elpris i två timmar, och jag har aldrig tidigare hört någon som anser att lågt elpris är ett problem. De flesta tycker elen är för dyr.

Snart kommer det att gå åt ännu mycket mer el till att producera den vätgas som är framtidens energilagring och som kommer att behövas till exempelvis stålframställning. 

Jag är säker på att Postnord kommer att spara, inte bara några extra kronor, utan miljoner om man ser några år framåt.

Sätt upp solpaneler på alla tak där det går. Vi kommer att behöva varenda kWh, året runt.