Säg nej till vindkraft i Bråviken

Lars Stjernkvist kritiserar i sin krönika i NT den 17 februari nuvarande styret i Norrköping för att inte vilja ha stora vindkraftanläggningar.

Bilden från Sveriges största havsbaserade vindkraftpark - Lillgrund - söder om Öresundsbron. Arkivbild.

Bilden från Sveriges största havsbaserade vindkraftpark - Lillgrund - söder om Öresundsbron. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-02-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"I politiken är det aldrig smart skjuta upp beslut" NT 17/2

Den svenska energikrisen har emellertid orsakats av föregående regeringars nedläggning av sex kärnkraftverk och kan inte lösas med mer vindkraft.
Svea Vind Offshore AB har nyligen lagt ett förslag att bygga 182 vindkraftverk 335 meter höga i yttre delen av Bråvikens skärgård mellan Landsort och Fällbådan (utanför Arkösund). Flera Natura 2000-områden berörs. Resultatet skulle komma att bli ett industriområde med allvarlig påverkan på riksintressen som djurliv och friluftsliv.
Mark- och miljödomstolen i Växjö avslog 2016 en vindkraftpark vid Marviken. Viktiga domskäl var bland annat närheten till ett Natura 2000-område med negativ påverkan på djurliv och friluftsliv. Lars Stjernkvist var en av förespråkarna för den här vindkraftparken. 
Viktigt att kommunens nuvarande styre säger nej till den av Svea Vind föreslagna vindkraftparken. Lika viktigt att nuvarande regering får fart på nybyggnation av kärnkraft.