Politiker diskriminerar äldre och deras anhöriga

Det är minst sagt en nedslående läsning det Viveca Ternström skriver om sin far på äldreboendet.

Så här i valtider vore det klädsamt om politikerna ville träda fram och informera oss invånare, tycker signaturen Evert i Norrköping. Genrebild.

Så här i valtider vore det klädsamt om politikerna ville träda fram och informera oss invånare, tycker signaturen Evert i Norrköping. Genrebild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Insändare2022-05-17 19:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"På besök i Världen äldrevård och äldreboende" NT 12/5

Men den erfarenhet hon redogör för, borde få ansvariga att reagera. Tidigare insändare av Fredrik Forsberg om sin mor på ett äldreboende, som inte fick något för egen del av sitt bostadstillägg, skvallrar om att det också kostar en hel del pengar att bo på ett äldreboende. 

Kommunen svarade Fredrik Forsberg i en insändare den 2 maj, Svaret var tyvärr inte var så informativt och inte heller så klargörande. Alla frågor besvarades inte. Snarare utmynnade det i fler frågor om vad som egentligen gäller. När sedan Viveca Ternström redogör för hur svårt personalen har att ”räcka till”, bävar man för att på äldre dar bli beroende av kommunens äldreboende, det vill säga att man inte själv kan klara det mest basala i livet. 

Så här i valtider vore det klädsamt om politikerna ville träda fram och informera oss invånare. Pengar finns i kommunen, eftersom fler tjänstemän ska anställas. Byggnaden där konstnärerna hade sin verksamhet tvingades flytta, då tjänstemän ska husera där framöver. Slutsatsen man drar är att tjänstemän anställs, men inte personal till äldreboenden. 

Avgiften är reglerad i lagen, svarar Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun i insändaren den 2 maj. Det är ingen ursäkt, snarare än värre, att politiker skapar lagar som diskriminerar äldre och dess anhöriga. Med tanke på Viveca Ternströms insändare finns en vers någon har skrivit en gång i tiden, som är lämplig läsning för tjänstemän och politiker, även i nutid.

Grå, grå dyre vän,

grå är all teori,

men grönt är livets träd.