Kommunen får ta över mors bostadstillägg

Den socialdemokratiska regeringens förslag om ett garantitillägg på tusen kronor i månaden till pensionärer med låg inkomst har fått skribenten att fråga vem som till slut får de pengarna.

Är det pensionären eller kommunen som ska få den extra tusenlappen i tillägg till pensionen som socialdemokraterna föreslår? undrar Fredrik Forsberg. Genrebild.

Är det pensionären eller kommunen som ska få den extra tusenlappen i tillägg till pensionen som socialdemokraterna föreslår? undrar Fredrik Forsberg. Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-04-14 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har sedan snart ett år tillbaka min mor boende på ett av Norrköpings kommuns äldreboenden, särskilt boende.  Min mor har en låg pension trots ett långt arbetsliv främst inom landstinget.

Jag blev uppmanad av debiteringsenheten hos kommunen att söka bostadstillägg för min mor vilket jag också gjorde. Det blev beviljat med cirka 2900 kronor per månad, detta är nog det första bidrag min mor fått förutom barnbidraget för sina barn.

När sedan fakturan för boende och mat samt hemtjänst kom från kommunen var denna justerad med samma belopp som tillägget. Efter kontroll med kommunen var detta rätt och jag skulle förstå detta som att bostadstillägget togs från staten som sedan kommunen kunde tillgodoräkna sig vid sin avgiftssättning och att det inte tillföll bidragstagaren. 

Man skulle ha cirka 3 000 kvar i månaden till de utgifter som fanns utöver boende, mat och hemhjälp. Det räcker precis till mammas cigaretter. 

Nu står det i Socialdemokraterna förslag som att många pensionärer inte ens kan köpa julklappar till sina barnbarn och att man behöver ta tillbaka demokratiska kontrollen över välfärden. 

Då är min fråga: Om detta förslag går igenom är det en tusenlapp till pensionären eller till kommunen?