Nej Göran - det föreligger ingen konspiration

Signaturen Göran J kallar klimatrapporteringen i media för en ”visklek”, och menar att vetenskapliga fakta feltolkas av ”vänstern och andra (journalister?)”.

Den globala temperaturen har stigit och det beror på den ökade CO2 halten. Vetenskapen är enig om att det beror på mänsklig aktivitet. Parisavtalet och senare klimatmöten understryker problemens allvar och att något måste göras, skriver Lotta Lanne. Arkivbild.

Den globala temperaturen har stigit och det beror på den ökade CO2 halten. Vetenskapen är enig om att det beror på mänsklig aktivitet. Parisavtalet och senare klimatmöten understryker problemens allvar och att något måste göras, skriver Lotta Lanne. Arkivbild.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Insändare2022-10-30 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Rena viskleken om klimatet" NT 25/10

Görans kunskapskälla är Elsa Widding och hennes blogg Klimatkarusellen samt Global Warming Policy Foundation. Elsa W:s trovärdighet menar Göran styrks av att hon är civilingenjör och arbetat för flera ”större energibolag”. Elsa W är dock välkänd för att ifrågasätta det som IPCC slår fast i sin senaste rapport, att det är den mänsklig aktiviteten som är huvudorsaken till stigande global temperatur. Hon hävdar också att slutsatsen i IPCCs rapport beror på att man inte förstår innebörden av den forskning som ligger bakom rapporten, vilket Elsa menar att hon själv gör. 

Akademiska titlar och yrkeserfarenhet i energibranschen garanterar inte kunskap. Elsa W är sedan länge på konfliktkurs med den etablerade klimatforskningen. Hon uttalade nyligen, som ny riksdagsledamot för SD, att det inte finns någon klimatkris. Jag vet inte om IPCC använder just ordet kris. Men då Elsa säger sig läsa vetenskapen, har jag också lyft på det vetenskapliga locket, och finner ”climate emergency” i många forskningsrapporter i Google schoolar. FN säger också på sin officiella sida UN climate report: "It’s ‘now or never’ to limit global warming to 1.5 degrees”. Kan man mycket närmare än så säga att det föreligger en kris? 

Görans andra kunskapskällan är Global Warming Policy Foundation. En brittisk lobbygrupp, som ifrågasätter att den globala uppvärmningen är orsakad av människan. Många av dess medlemmar är kända ”klimatförnekare”. Gruppen säger sig vara politiskt oberoende, men tidningen The Guardian har visat att de får ekonomiskt stöd från fossilindustrin, bland annat Exxon Mobil. 

Det är här vi hittar Görans källa till Viskleken – "CHINESE WHISPERS: How climate science gets lost in translation”. GWPF sprider en bland klimatskeptiker omhuldad konspirationsteori att IPCCs slutrapport är ett politiskt beställningsverk, där ”oönskad vetenskap” filtreras bort. Media är förstås också del i konspirationen genom att bara publicera det ”politiskt korrekta”. 

Nej Göran, det föreligger inte någon konspiration, den globala temperaturen har stigit och det beror på den ökade CO2 halten. Vetenskapen är enig om att det beror på mänsklig aktivitet. Parisavtalet och senare klimatmöten understryker problemens allvar och att något måste göras. Det föreligger ingen viskningslek om klimatproblemen, snarare en desinformationskampanj från klimatskeptiker, som Elsa Widding och Global Warming Policy Foundation, som du nu försöker sprida vidare.