Rena viskleken kring klimatfrågan

Det har nu stormat en del kring Elsa Widding som är en av SD:s nyvalda politiker till riksdagen.

Elsa Widding (SD) ny som riksdagsledamot.

Elsa Widding (SD) ny som riksdagsledamot.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-10-24 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett inlägg i riksdagen redogjorde hon om vetenskapliga fakta från AR6 som är den vetenskapliga delen från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). I delrapport AR6 beskrivs inte klimatet som en ödesfråga eller klimatkris.


Elsa är i grunden civilingenjör från Chalmers i Göteborg och har arbetat för flera av de större energibolagen i Sverige, Norge och Finland. 
Elsa har under senaste fem åren skrivit flera böcker om klimatet och svensk energiförsörjning. Hon driver en blogg som heter Klimatkarusellen där hon förklarar sambanden och hur illa det står till med kunskapsläget hos våra politiker angående den vetenskapliga delen och hur de uppfattat klimatinformationen. Det är helt uppenbart att den vetenskapliga delen av klimatforskningen har kraftigt feltolkats av den politiska vänstern med flera.


Jag tror att alla någon gång varit inblandade i en lek där man sitter i en obruten ring och en deltagare i ringen viskar ett budskap till bredvid sittande. Meddelandet förs vidare i ringen till nästa deltagare som upprepar meddelande som det uppfattades. När alla har fått ta del av meddelandet så får den sista deltagaren berätta vad meddelandet innehöll. 
Resultatet av en sådan lek kan vara skrämmande och visar hur fakta uppfattas av mottagarna för att omedvetet förvanskas av deltagarna.
Lite av detta kan vi se när ett nytt dokument från Global Warming Policy Foundation avslöjar hur faktainformation i officiella klimatrapporter från IPCC stadigt förvrängs när den flyttas från originaltexten (skriven av forskare) till sammanfattningen som skrivs för policymakers (skriven av politiska hackare), till de officiella pressmeddelandena (skrivna av PR-tjänstemän), och sedan till mediabevakningen (skrivna av journalister).