Märkligt höja avgiften med samma belopp som tillägget

I det mediabrus som uppstod med anledning av allt det hemska som hände under påsken, så ”försvann” tyvärr Fredrik Forsbergs insändare kan man tänka. Men den förtjänas att uppmärksammas.

Hur kommer det sig att kostnaden för äldreboendet ökade med just bostadstilläggets storlek, det vill säga 2900 kronor? undrar signaturen Iakttagaren med anledning av en tidigare insändare. Genrebild.

Hur kommer det sig att kostnaden för äldreboendet ökade med just bostadstilläggets storlek, det vill säga 2900 kronor? undrar signaturen Iakttagaren med anledning av en tidigare insändare. Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-04-25 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Vem får mors bostadstillägg?” 14/4

Fredrik blev uppmanad av debiteringsenheten i Norrköpings kommun att för sin mor söka bostadstillägg. Det blev beviljat med cirka 2900 kronor per månad. Men när sedan fakturan från kommunen kom för boende, mat och hemtjänst var den höjd med samma belopp som bostadstillägget (!).

När man läser detta som invånare i Norrköpings Kommun uppstår en mängd frågor. Här är endast några.

Varför skulle Fredrik söka detta bostadstillägg för sin mor, när ändå det beviljade bostadstillägget tillfördes till kommunen (Debiteringsenheten).

Hur kommer det sig att kostnaden för äldreboendet ökade med just bostadstilläggets storlek, det vill säga 2900 kronor?

Vem eller vilka har bestämt att Fredriks mor endast skulle ha kvar just 3000 kr när boende, mat och hemhjälp är betalt?

Kan de styrande politikerna i Norrköpings kommun svara på dessa frågor?

Eller är det här något som bestämts på tjänstemannanivå? Det vill säga ansvariga politiker kanske inte känner till vad som gäller när en äldre människa får plats på ett av kommunens äldreboenden?

Hur blir det med de 1000 kr som staten lovat i augusti, skall debiteringsenheten höja avgiftsättningen ytterligare och då med 1000 kr?

Så här i valtider vore det bra om vi alla kommuninvånare fick svar på detta. Men även partier i opposition välkomnas att ge sin syn. Detta förmyndaraktiga agerande mot Fredriks mor känns diskriminerande. Kanske andra partier har en annorlunda syn på avgiftssättning för äldre på äldreboenden än vad de nuvarande styrande?