Nu måste regionledningen tänka om

Diskussionen om vårdpersonalens problem inom regionen fortsätter.

Insändare 18 mars 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vårdpersonalen verkar sänka sitt eget skepp" NT 3/3

Signaturen "En annan arbetare" är evinnerligt trött på att läsa om hur synd det är om undersköterskor och sjuksköterskor, NT 4/3.

Någon verklig förståelse för den uppkomna situationen tycks "arbetaren" inte ha, den drabbade yrkesgruppen borde inte gnälla utan lägga energin på arbetsglädje och effektivitet.

Eventuella pengar till löneförhöjning ska i stället läggas på mer personal. Efter en rad av nedlåtande påståenden kan man undra om signaturen själv varit i behov av sjukhusvård den senaste tiden? 

Mina upplevelser i mötet med vården är undantagslöst mycket goda - trots stress och underbemanning.Sjukvårdsanställda med utpräglad empatiska förmåga är värda generösa anställningsvillkor. I stället blir de utnyttjade till bristningsgränsen - av besparingsskäl. Hur går det då med arbetsglädjen?

För att jobben ska bli attraktiva och hållbara krävs ökad bemanning, höjd grundlön och samma ob-tillägg för både undersköterskor och sjuksköterskor. Kostnaden för hyrpersonal (förra året 400 miljoner kronor i Region Östergötland) bör ses som ett "sjukdomstecken" - pengar som egentligen borde användas till egen personal.

Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) slingrar sig och tycks se som sin främsta uppgift att till varje pris motverka skattehöjningar.

Nu är det dags för regionledningen att tänka om. Bra sjukvård måste få kosta.Var rädd om sjukvårdspersonalen och skapa en hållbar vård som gynnar oss alla.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa