Vårdpersonalen verkar sänka sitt eget skepp

Nu är jag så evinnerligt trött på att läsa om hur synd det är om vårdpersonal inom regionen.

Det ju alltid en lösning om man vantrivs på sitt jobb och mår dåligt av att vara kvar, man slutar och hittar något annat, skriver signaturen En annan arbetare. Genrebild.

Det ju alltid en lösning om man vantrivs på sitt jobb och mår dåligt av att vara kvar, man slutar och hittar något annat, skriver signaturen En annan arbetare. Genrebild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2023-03-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan absolut förstå om arbetsbördan just nu är onormal och man undrar förstås hur allt kunnat blivit så fel och ostrukturerat. Det får förstås högre uppsatta positioner ta på sitt ansvar.


Det som stör mig är att de anställda kräver mer i lön. Detta eviga tjat om höjda löner har blivit något slags mantra för er, men jag förstår verkligen inte hur ni tänker. Skulle ni bli så mycket gladare med fler tusenlappar in på kontot om ni ändå varje dag går till en underbemannad arbetsplats där det tydligen är en hopplös vårdsituation? 


Det är många som slutar sin anställning sägs det; varför då? Är det på grund av arbetssituationen eller för att man inte kan leva på sin lön?
Vet inte vad ni förväntar er för inkomst, men vad jag kan läsa mig till så tjänar ni ganska bra. Min egen inkomst ligger på cirka 23000 kronor före skatt och det är verkligen inte mycket, men det funkar.


När man läser om era problem i media så verkar det ju som att det är arbetssituationen som är helt ur balans och vårdavdelningar går på knäna. Förklara gärna för mig hur detta ska lösas genom att ni får höjda löner? Vore det inte bättre om ni behåller de löner ni har så att man kan lägga pengar på mer personal eller andra förbättrande åtgärder? 


Något jag däremot tänker är att ni inte direkt lockar yngre till yrket genom att hela tiden skrika ut hur jobbigt ni har det och hur dåligt man tjänar. Det är nog inte så många som blir taggade på att bli sjuksköterska efter att ha lyssnat på er. Får en bild av hur ni kommer till jobbet uppfyllda av den här negativa spiralen. Ja, det verkar som ni har hamnat i ett läge där det ska gnällas in i det oändliga. 
Lägg gärna den energin på att hitta tillbaka till arbetsglädje och effektivitet istället.


Det måste väl ändå finnas en anledning till att ni valde ert yrke? Intresse? Viljan att hjälpa andra? En önskan att jobba med människor?
Har svårt att tänka mig att ni valde det för att det skulle vara ett jobb man blir rik på.  Det är lite ens eget ansvar, ihop med arbetsgruppen, att skapa sin arbetsmiljö. Skapa positivitet.


Så snälla sluta gnäll nu, gå till jobbet ni har valt och gör det bästa möjliga av er arbetsdag även om det är jobbigt, för det är det är det säkert ibland. Sitt inte och sura över att ni inte tjänar 50 000 kronor i månaden, var realister.
Sedan finns det ju alltid en lösning om man vantrivs på sitt jobb och mår dåligt av att vara kvar, man slutar och hittar något annat.