Inför årsmötet - Vart är IFK Norrköping på väg?

Läste torsdagens insändare ”Det verkar sitta i väggarna hos IFK” av Håkan Lindell. Jag delar till fullo hans oro för IFK:s senaste års utveckling (avveckling?).

IFK Norrköping vann söndagens fotbollsmatch i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping med 4-0.

IFK Norrköping vann söndagens fotbollsmatch i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping med 4-0.

Foto: Michael Erichsen

Insändare2023-03-06 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Problemen verkar sitta i väggarna" NT 2/3

Sportsligt. Ekonomiskt. Och med en ständig intern turbulens. Håkan skriver …-"man kan nästan tro att det finns ett uns av sanning i uttrycket ”Det sitter i väggarna”".

Nu tror varken jag eller Håkan Lindell att så är fallet. Orsaken till och ansvaret för senaste årens kräftgång finns istället att hämta på annan plats än i väggarna. Du hittar det inom föreningens lokaliteter. Vi tar det från början. IFK Norrköping är en medlemsägd förening. 

Vi medlemmar har det yttersta ansvaret som vi kan nyttja en gång om året. Vid föreningens årsmöte. Här kan vi välja enskilda styrelsemedlemmar eller avsätta desamma. Vi beslutar om ansvarsfrihet eller inte för styrelsen det gångna året. Vi tar även beslut om kommande års verksamhet, exempelvis budgeten. Därefter lämnar vi medlemmar över ansvaret till den av oss valda styrelsen som leds av en ordförande som tillika blir talesperson för hela sin styrelse. 

En av styrelsen viktigaste uppgifter är att tillsätta eller avsätta föreningens VD som operativt skall leda arbetet och ta ansvar för att, tillsammans med sina medarbetare, genomföra beslutad verksamhet. Som nuvarande VD Michael Sturehed skriver i NT 24 februari … -”Jag är arbetsgivare”. I detta ligger ett ansvar för bland annat. personalutveckling. Inte avveckling. Att vara proaktiv. Inte reaktiv. 

Lyssna gärna på intervjun med Michael Sturehed i podden ”Framåt Kamrater” från 5 september 2022. Många vackra ord. För mig utkristalliseras två nyckelpersoner som får och skall bära ansvaret för IFK Norrköpings väl och ve. Styrelsens ordförande och förenings VD. Jag ser med oro fram emot stundande ekonomiska rapporter och bokslut vid årsmötet samt även för årets fotbollssäsong på herrsidan. Just nu är vi långt ifrån vad Sakarias Mårdh gav uttryck för i podden ”Framåt Kamrater” den 29 juni 2021. ”Vi skall vara Nordens ledande klubb”. ”Alltid titelutmanare”. ”Utveckla ekonomin”.