Reidar Svedahl vilket ansvar tar du?

Läser artikeln om alkoholtillståndet för Sjöstugan där man intervjuat Reidar Svedahl som säger att han inte tycker att kommunen ska överklaga beslut även om man anser att rätten dömt fel.

I min värld finns det få skäl för folkvalda fritidspolitiker att överklaga ett tillstånd som en företagare har fått i domstol så länge det gynnar företagaren, skriver Reidar Svedahl (L) i sitt svar på kritiken mot hans agerande om Sjöstugan.

I min värld finns det få skäl för folkvalda fritidspolitiker att överklaga ett tillstånd som en företagare har fått i domstol så länge det gynnar företagaren, skriver Reidar Svedahl (L) i sitt svar på kritiken mot hans agerande om Sjöstugan.

Foto: Eva Jensen

Insändare2022-10-19 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

 "Dom från Kammarrätten - fortsatt alkoholstopp på krogen" NT 13/10

Hur kan Reidar Svedahl säga att kommunen i framtiden inte ska agera när ett företag gjort fel och inte följt reglerna kommunen enligt lag är skyldig att kontrollera? Nu har ju dessutom Kammarrätten slagit fast att kommunen har haft rätt och att företaget alltså brutit mot gällande regler. 


Som jag läser artikeln så välkomnar Reidar Svedahl oreda på arbetsmarknaden, bara det gynnar småföretagen. Så jag vill säga grattis till alla som ska starta företag i Norrköping de närmaste fyra åren, för helt klart så kommer man strunta i regleringar som finns i svensk lagstiftning. Men räkna inte med konkurrens på lika villkor! För i Norrköping kommer politisk godtycklighet styra snarare än lagar och regler. 
Ber om ursäkt för jag skriver denna sista mening, men känner mig tvungen. Herregud vilka pajasfasoner!

PK
 

Svar direkt

Tack för dina åsikter. Jag respekterar dom men delar inte din åsikt.

Denna krögare hade samtidigt giltiga serveringstillstånd i andra svenska kommuner.

Mina kontakter med personer med långa uppdrag i branschorganisation Visita såg inga skäl att tycka det var oskälig konkurrens då en domstol hade sagt ja till serveringstillstånd.  Krögaren som har haft krogar i många år har inte dömts för något men hade som många andra på grund av sjukdom varit sen med vissa myndighetsärenden.

I min värld finns det få skäl för folkvalda fritidspolitiker att överklaga ett tillstånd som en företagare har fått i domstol så länge det gynnar företagaren.

Kommunens överklagande har missgynnat hans rörelse, gjort serviceutbudet i Krokek sämre i sommar och kanske bidraget till en arbetsplats mindre och lägre skatteintäkter.

Jag tycker att folkvalda fritidspolitiker, oftast utan juridisk utbildning, som huvudprincip inte ska överklaga domslut som gynnar våra företagare .

Vår uppgift som politiker anser jag ska vara att ge stöd och uppmuntran till kommunens småföretagare, inte att lägga tid och pengar på att överklaga domslut som gynnar företagaren. 

Företageren kan nu självklart överklaga detta senaste beslut och få kanske vinna och få tillbaka tillståndet i nästa rättsinstans. 

Min tro är att så blir det inte då småföretagare som regel verken har tid, lust eller råd att överklaga utan normal jobbar långa och många dagar för att överleva, betala löner, skatter och avgifter och därmed inte har råd med dyra advokatkostnader.

Jag gillar ordning och reda på arbetsmarknaden. Det hade vi som jag ser det även haft om krögaren hade fått fortsätta sin verksamhet baserad på det domslut som gav företaget serveringstillstånd.

Reidar Svedahl (L)