Grävskoporna och barnen - det hände igen!

Jag skrev en insändare om hur det kan komma sig att barn i Norrköping kan cykla rakt in i en arbetande grävskopa.

Insändare 20 september 2022 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Kommunen måste skydda barnen från grävskoporna" NT 31/8

Bakgrunden var att det saknades avspärrning på barnens plats i trafiken: gång- och cykelbanan. En trafikingenjör svarade att kommunen har bra riktlinjer och "arbetar dagligen för att utbilda och vägleda våra entreprenörer". Gott så!

 

Tre dagar senare passerar jag samma gata igen. Nu pågår ett nytt grävjobb där man kan cykla eller gå rakt in under grävskopan. Det finns avspärrning i två riktningar, men saknas helt när man kommer från andra hållet. Vi som åker bil till macken, tre affärer och ett antal arbetsplatser kan också gå rakt in under grävmaskinen.

 

Jag stannar för att tanka, och hinner se två cyklister som kommer från det håll entreprenören inte brytt sig om. En fotgängare blir avsläppt vid macken, och ser lite förvånad ut när han upptäcker att det saknas skydd mellan honom och grävskopan.

 

Jag kör vidare mot jobbet, men 200 meter längre bort stannar jag till igen. Här står kommunens entreprenörer parkerad rakt över gång- och cykelbanan. Inte för att arbetet kräver det eller för att det saknas bra parkering i närheten. Jag kan ju själv parkera min bil trafiksäkert och lagligt på körbanan alldeles intill arbetsplatsen.

 

Min tisdagsmorgon är inte unik. Styrdokumenten är nog bra - men de som vunnit Samhällsbyggnadskontorets upphandling följer dem inte. Jag skrev förra gången att om Norrköpings kommun vill att fler ska ställa bilen hemma så måste vi kunna lita på att det alltid är tryggt och enkelt att gå till fots eller cykla. Än mer så om vi ska släppa ut barnen på deras plats i trafiken.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa