Finns värre exempel än Kopparhammaren

Planerna för nya Kopparhammaren väcker mycket känslor.

Förslag till ny byggnad vid Kopparhammaren.

Förslag till ny byggnad vid Kopparhammaren.

Foto: Utopia Arkitekter

Insändare2022-10-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Rädda Kvarteret Vävstolen från vandalisering" NT 18/9

"Stort engagemang för planerna för nya Kopparhammaren" NT 3/10

Samtidigt finns det skäl att kommentera insändarskribenten Erik Hammarströms synpunkter på nya Kopparhammaren i NT 18 september.

Han och några meningsfränder menar att ombyggnationer måste anknyta till miljön och omgivande arkitektur. Men innebär det att allt nytt som byggs i Norrköpings historiska miljöer nödvändigtvis måste ha artonhundratalskaraktär? 

Knappast. 

Se bara på alla lyckade modernistiska inslag som "gift sig" med befintlig arkitektur - till exempel flerbostadshuset Katscha i Industrilandskapet och tillbyggnaderna av Gamla flickskolan vid Norr Tull och gamla Storan-kvarteret.

Om Erik Hammarström besväras av arkitektonisk okänslighet borde han istället titta närmare på alla "kataloghusbyar" och diverse "Hollywoodvillor" som brett ut sig och förfular omgivningen med sin smak- och fantasilöshet. Flera exempel finns runt om i kommunen och kommer väl knappast få någon framträdande plats i arkitekturhistorien. 

För att inte tala om vissa tilläggsisolerade flerfamiljshus med påmurade tjocka tegelväggar eller trista aluminiumfasader. 

Några av dem finns märkligt nog i byggnadshistoriskt känsliga miljöer som Kneippen. 

Så visst finns det värre exempel att förfasa sig över än nya Kopparhammaren...