Rädda kvarteret Vävstolen från vandalisering

För en tid sedan publicerades ett meddelande i NT med rubriken Kungörelse om samråd. Avsändare Norrköpings kommuns Samhällsbyggnadskontor.

Förslag till ny byggnad i kvarteret Vävstolen. I mitt tycke ett bygge och utformning som föga anknyter till miljön och omgivande arkitektur, skriver Erik Hammarström..

Förslag till ny byggnad i kvarteret Vävstolen. I mitt tycke ett bygge och utformning som föga anknyter till miljön och omgivande arkitektur, skriver Erik Hammarström..

Foto: Utopia arkitekter

Insändare2022-09-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samrådet gäller utformningen av detaljplanen för del av kvarteret Vävstolen där den tidigare nedbrunna krogen Kopparhammaren stod med anslutning till Grytstorget och Moa Martinsons staty. Idag står endast ytterväggarna på den tidigare fabriksbyggnaden kvar med sitt sågtandade tak.

I meddelandetexten anges Kommunens syftet att ny bebyggelse ska ges en gestaltning som knyter an till det tidiga 1900-talets fabriksbyggnadskaraktär och form samt harmoniserar med den kulturhistoriskt värdefulla miljön som omger den.”

Gott så!

I samrådsmaterialet hittar jag samtidigt ett fotomontage som visar ett till synes genomarbetat förslag till byggnad på aktuell tomt betecknad Vävstolen. En enorm byggnad i glas och betongelement. I mitt tycke ett bygge och utformning som föga anknyter till miljön och omgivande arkitektur. Uppenbart för var och en är att syftet enligt ovan citerad text och presenterat förslag är kopiöst fjärran från varandra.

I förslaget skyler man uppenbarligen ett bakomvarande tidigare arkitektoniskt missfoster med ett nytt dito helt främmande i den nuvarande fina miljön med en öppning och populär offentlig plats vänd mot Strömmen.

Grönområden i vår stadsmiljö förefaller vara en utrotningshotad företeelse. Här vore det kanske önskvärt att anlägga ett "andningshål" i det ständigt förtätade stadsrummet, en park där de bevarade stukturerna på den nedbrunna fabrikslokalen kan inkorporeras på lämpligt sätt. Gärna med något sorts café eller lämplig servering som ger liv åt miljön i den delen av industrilandskapet.

I kommunens annons finns en rad, "Detaljplan behandlas med utökat förfarande", vad det nu betyder. Kan det möjligen vara ett tryckfel i texten där två ä-prickar saknas? Kan alltså läsas som "Detaljplan behandlas med utökat förfärande".

För de Norrköpingsbor som eventuellt delar min uppfattning om detta barbariska ingrepp i aktuell stadsmiljö finns det enligt annonsen möjlighet att som Norrköpingsbo delge sina synpunkter vid ett Samrådsmöte i form av ett "öppet hus" med föredrag av stadsarkivarien med drop-in på Grytstorget den 24 september klockan 10 - 13.

Du kan också skriva och skicka dina synpunkter till Samhällsbyggnadskontoret till och med den 13 oktober. Min förhoppning är att jag inte blir ensam i stenöknen med min reaktion.