Finlandssvenskar kan alltid svenska

I en tidigare insändare skrivs det om "finlandssvenskar som inte lärt sig svenska".

De som har rest i Finland har säkert sett att på tvåspråkiga orter, till exempel Helsingfors, är gatunamnen på två språk, skriver Ralf Sandman.

De som har rest i Finland har säkert sett att på tvåspråkiga orter, till exempel Helsingfors, är gatunamnen på två språk, skriver Ralf Sandman.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Insändare2022-05-13 16:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Jag mår illa av denna svenska självgodhet" NT 9/5

Jag har inga synpunkter på insändaren i övrigt, men eftersom den göder en - tyvärr - mycket vanlig missuppfattning, är det på plats med en rättelse.  Finlandssvenskar kan alltid svenska.

Finland är enligt grundlagen ett tvåspråkigt land, med språken svenska och finska.  Den svenska minoriteten bor främst i kustregionerna och är där ett starkt, på många orter dominerande inslag. 

Det är inte enbart frågan om att hemspråket är svenska, utan alla officiella institutioner ger svenskspråkig service.  Man kan med andra ord födas, växa upp, gå i skola och på universitet på svenska.

Man kan betala skatt, bli sjuk och dö på svenska, så att säga. De som har rest i Finland har säkert sett att på tvåspråkiga orter, till exempel Helsingfors, är gatunamnen på två språk. En betydande del av den finska arbetskraftsinvandringen på sin tid, skedde från svenskspråkiga orter, främst från Österbotten.