En gĂ„ng gick jag runt hela Åbackarna och plockade skrĂ€p

Vi har bekymmer med skrÀp som lÀmnas i sticket, skriver Eva Moberg (KD), ersÀttare i kultur- och fritidsnÀmnden.

SkrÀp som dumpats utanför en hundrastgÄrd.

SkrÀp som dumpats utanför en hundrastgÄrd.

Foto: Rikard W Larsson

InsÀndare2021-04-25 15:13
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En gĂ„ng pĂ„ 90-talet gick jag runt hela Åbackarna och stĂ€dade. Plockade upp skrĂ€p som andra kastat och lade i papperskorgar. 

Det kanske var lite överkurs, men jag skulle fĂ„ besök av en av mina bĂ€sta vĂ€nner som dĂ„ bodde i Hongkong och hon hade aldrig besökt Motala Ström. Givetvis ville jag att hon skulle fĂ„ ett bra intryck av vĂ„r stolta stad. Och det fick hon. 

Hon tyckte, om jag inte minns fel, att Åbackarna var finare Ă€n Victoria Peak, en promenadvĂ€g uppe pĂ„ ett berg i Hongkong, dit det bara gĂ„r att komma med linbana. Jag menar ocksĂ„ att Norrköpings Åbackar Ă€r vackrare Ă€n andra strĂ„k jag sett i vĂ€rlden. 

DĂ„ undrar jag varför vissa mĂ€nniskor inte tar hand om sitt skrĂ€p, inte bara vid Åbackarna utan i hela kommunen. Jag skulle vilja gĂ„ in i huvudet och se tankegĂ„ngen som rör sig nĂ€r plasten frĂ„n cigarettpaketet bara slĂ€pps pĂ„ marken eller nĂ€r nĂ„got sopas in under taxin.

Saker kastas ocksÄ i skogsomrÄden och pÄ andra stÀllen helt nÀra Returpunkterna. Dessa exempel har jag hÀmtat frÄn en nyligen publicerad artikel om att Norrköping blir allt skrÀpigare.

NĂ€r jag var sex Ă„r skickades vi barn pĂ„ utbildning. Vi skulle fĂ„ trĂ€ffa Mulle som bodde i skogen. Mulle var ett troll (ofta en snĂ€ll hemmafru som stĂ€llde upp) som berĂ€ttade om hur viktigt det var att inte skrĂ€pa ner. Efter att vi trĂ€ffat Mulle skulle vi aldrig drömma om att slĂ€nga saker i skogen, eller nĂ„gon annanstans. 

Det kĂ€ndes som om Mulle var med oss och skulle se oss om vi gjorde nĂ„got fel. Men kan en inte tĂ€nka sig att de som skrĂ€par ner kan vara sina egna Mullar och sjĂ€lva veta vad de gjort? Det egna samvetet? 

Det kan vÀl knappast vara tekniska nÀmnden som Àr samvetet. De hinner inte och ska inte plocka upp efter dig och mig. Pengarna som sparas in om de slipper stÀda sÄ mycket kan gÄ till belysning eller annat vi tycker Àr bra. Jag hoppas vi alla kan vara vÄra egna Mullar och gÄ den extra metern med skrÀpet sÄ att det hamnar pÄ rÀtt stÀlle. VÄr jord och vÄr kommun Àr vÀrda den omsorgen. Det som Àr rent kÀnns snyggt och tryggt, idag och i morgon.