Norrköping blir allt skräpigare – "Det tar aldrig slut"

På senare år har Norrköping blivit skräpigare. Det hävdar Bo Häggblad, drift- och underhållsarbetare på Svevia. "Det är en otrolig skillnad idag mot när jag började jobba här för 15 år sedan. Folk har blivit mycket slarvigare", anser han.

Däck, klädtrasor, blöjpåse och gamla persienner. Svevias Bo Häggblad är van att se det mesta under städuppdragen.

Däck, klädtrasor, blöjpåse och gamla persienner. Svevias Bo Häggblad är van att se det mesta under städuppdragen.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-04-19 08:45

Bo Häggblad möter upp vid den gamla macken på Hagebygatan som fram till förra sommaren rymde flera återvinningsbehållare och insamlingskärl för kläder. Behållarna beslutade markägaren att avveckla på grund av omfattande nedskräpning.

– Men jag kan inte påstå att det har blivit så mycket bättre. Det kastas fortfarande skräp och sopor här och det fylls snabbt på. Gamla uttjänta däck ser vi ofta. Nu har det utökats med madrasser, klädtrasor och en påse blöjor, säger Bo Häggblad.

Omgivningarna runt mackområdet städas i omgångar av Svevias personal sedan återvinningsbehållarna plockades bort i somras. Men problemet kvarstår. Med vindens hjälp hamnar plast och papper så småningom i dikena på E22.

– Intill hundrastgården på Navestadgatan – mitt emot Spelmansgatan – rensade vi nyligen bort byttor, kartonger och konserver som någon kastat av från bilen. Jag förstår inte hur folk tänker när Returpunkten ligger bara några kilometer bort.

Ett annat städuppdrag i närtid skedde i närheten av kolonilotterna vid Ensjön. Två stora släpkärror fylldes till bredden med skräp.

– Vi gick fram och tillbaka och plockade men det tog aldrig slut. Det var däck, plaststolar, plåtar, slangar, säckar och metall överallt.

Samtidigt har öppettiderna på Returpunkten aldrig varit generösare?

– Det är det som är så sjukt och bedrövligt. Trots att det är öppet i stort sett dagligen hamnar skräpet där det inte ska vara. Jag fattar ingenting. Så här kan det inte fortsätta men vad kan vi och samhället göra? Jag har tyvärr inga svar.

Det händer att han under städuppdragen säger till personer som han ser kastar skräp på marken. Oftast finns en soptunna i närheten.

– En kille "skalade" av ett cigarettpaket och släppte plasten för vinden. Ett taxichaufför slängde en handfull servetter under bilen när han trodde ingen såg. Båda blev förvånade när jag sa till men skräpet fick de ta hand om, berättar Bo.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C), tillika tekniska nämndens ordförande, är bekymrad över utvecklingen:

– Kanske riktade informationsinsatser i berörda bostadsområden skulle hjälpa? Ärligt talat har jag inga bra svar att ge dig. Vi kan lägga ner hur mycket pengar som helst på städning men det hjälper inte. Medborgarna måste visa och ta sitt samhällsansvar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!