Replik
"Vi riskerar att få en mer segregerad skola" NT 15/2
I veckan tog den nya utbildningsnämnden en ny inriktningsbudget för 2023 på cirka fyra miljarder kronor för att bedriva pedagogisk utbildning i förskola, grundskola och gymnasieskola. I detta ingår även nattomsorg, fritidshem och familjedaghem. För att styra upp detta politiskt tas en uppdragsplan till utbildningsförvaltningen.
Nytt i år är att aktivt arbeta för att omorganisera och tydliggöra insatserna för de elever som behöver särskilt stöd. Arbetet är inriktat på att redan till hösten öka möjligheten för att kunna ge stöd i form av gemensamma undervisningsgrupper och resursskola.
Det är med stor förvåning som vi nu konstaterar att Maria Sayeler Behnam socialdemokrat, i sin debattartikel markerar att möjligheten att kunna erbjuda elever plats i resursskola skulle ses som något som skulle segregera hela skolan i Norrköping.
Men 2021 initierade den dåvarande socialdemokratiska ledningen en utredning kring resursskola som avslogs för att den var för dyr. Nu några år senare så ges en annan förklaring.
Vi har idag en situation i Norrköping där vi under 2022 mottog 65 miljoner kronor i statsbidrag för särskilda insatser för elever. Dessa medel har sökts elev för elev för att de ska kunna få det stöd de så väl behöver, så fungerar systemet.
I en kommun av Norrköpings storlek bör vi se varje elev och dess behov. Den nya ledningen Borgerlig Samverkan vill utifrån tidigare utredning om Resursskola göra en förnyad bedömning av vilken nytta den kan ge för de elever som är berörda.
Vi inom Borgerlig Samverkan är beredda att studera varje möjlighet för att kunna ge våra elever det stöd de behöver.
Nu får utbildningskontoret bereda beslut för resursskola skyndsamt och sedan kommer vi i Borgerlig samverkan att bestämma oss och besluta utifrån det underlaget.