Vi lyssnar på kvinnornas behov

Till att börja med måste vi be Lena Micko (S) att läsa vårt inlägg från den 14 februari en gång till.

När det gäller något så intimt som gynekologisk vård så vill många kvinnor kunna få välja var man ska få sin vård, skriver Fredrik Sjöstrand, Annicki Oscarsson och Monika Broman.

När det gäller något så intimt som gynekologisk vård så vill många kvinnor kunna få välja var man ska få sin vård, skriver Fredrik Sjöstrand, Annicki Oscarsson och Monika Broman.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-02-28 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Synd och skam med debatt på låg nivå" NT 25/2

För när vi läser följande mening i Lena Mickos inlägg kan vi konstatera hon helt har missat poängen: ”Jag kan ha förståelse för att M, KD, L vill dölja egna tillkortakommanden genom att anklaga socialdemokraterna för att vara emot att kvinnor ska få vård.”

Nej, Lena Micko, vi anklagar inte Socialdemokraterna för att vara emot att kvinnor ska få vård (det vore en bisarr anklagelse). Vi anklagar Socialdemokraterna för att vara emot att kvinnor ska få välja sin gynekolog. Det är bra om Lena Micko fortsättningsvis kan läsa vad vi skriver och inte lägger ord i vår mun, det skulle debatten tjäna på. 

Men åter till sakfrågan. När det gäller något så intimt som gynekologisk vård så vill många kvinnor kunna få välja var man ska få sin vård. Man vill helt enkelt inte vara hänvisad till vårdcentralen för den typen av besvär. Är det verkligen så svårt att förstå och lyssna in kvinnors inställning i den här frågan?

Vi i Östgötasamverkan vidhåller att det är viktigt att lyssna på kvinnorna och kommer alltid sätta dem och deras behov främst. Därför är vi stolta över beslutet att införa vårdval inom gynekologi. Vi kan bara beklaga att Socialdemokraterna tycker att kvinnorna ska nöja sig med att vara hänvisade till vårdcentralen vid gynekologiska besvär – trots det obehag många känner.