Synd och skam med debatt på låg nivå

Jag kan ha förståelse för att M, KD, L och stödpartiet SD vill dölja egna tillkortakommanden genom att anklaga Socialdemokraterna för att vara emot att kvinnor ska få vård.

Debatt 25 februari 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Kvinnors valfrihet viktig inom gynekologi" NT 14/2

Jag tycker ändå att det är både synd och skam att man tar ner debatten på en så låg nivå. Jag och socialdemokraterna är inte, och har aldrig varit, emot att kvinnor ska få den vård de behöver och har rätt till. Det vi är starkt emot är slarv och dåligt underbyggda beslut som tagits när det gäller att privatisera gynekologin i Östergötland. 

Vi socialdemokrater, tillsammans med flera andra partier, föreslog att man skulle göra en konsekvensbeskrivning innan beslut. Då hade vi kunnat väga fördelar mot nackdelar och sedan välja väg. Det vägrade majoriteten hårdnackat att göra. Så man kan fundera på vem som av ideologiska skäl fattar sina beslut här. Omtanken om de östgötska kvinnornas väl och ve sträckte sig i alla fall inte till att se vad beslutet riskerar leda till.  

Redan idag kan kvinnor söka sig vidare till gynekolog på egen hand. 1177 ger en bra vägledning kring var man ska vända sig med sina besvär. Den som känner starkt för att inte gå till sin vårdcentral är naturligtvis inte tvingad att göra det. Därför blir beslutet än mer obegripligt. Vi riskerar alltså att splittra kvinnosjukvården i Östergötland i stället för att se till att vässa och utveckla vår egen regiondrivna kvinnosjukvård. Den nya majoriteten har bara ett recept för att lösa problem – privatisera.  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa