Kvinnors valfrihet viktig inom gynekologi

Under senare år har gynekologisk vård i stor utsträckning överförts från kvinnoklinikerna till primärvården, samtidigt som några av de gynekologer som har haft privata mottagningar försvunnit.

Vi är stolta över att ha fattat beslut om att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi, skriver Annicki Oscarsson (KD) Fredrik Sjöstrand (M) och Monika Broman (L).

Vi är stolta över att ha fattat beslut om att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi, skriver Annicki Oscarsson (KD) Fredrik Sjöstrand (M) och Monika Broman (L).

Foto: Annica Hesser/Jasmine Hûbinette/Pia Molin

Debatt2023-02-14 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Ny privatisering riskerar splittra kvinnosjukvården" NT 6/2

Valfriheten för kvinnor har kraftigt begränsats, det ändrar vi inom Östgötasamverkan, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Region Östergötland på nu.

Det har hela tiden funnits ett starkt motstånd kring att vara hänvisad till sin vårdcentral med gynekologiska besvär. Många kvinnor är helt enkelt inte bekväma med att göra gynundersökningar på vårdcentralen, utan man vill själv kunna välja sin gynekolog. Patientundersökningar visar på obehaget många kvinnor känner och att kunskapen om gynekologi vid vårdcentraler upplevs som låg.

Det här missnöjet bekräftar Lena Micko (S) i en debattartikel (NT 6/2). Därför kan vi inte låta bli att förvånas över hennes och Socialdemokraternas slutsats; att fortsätta precis som det är. Det vill säga att kvinnor fortsatt ska hänvisas till vårdcentralerna med gynekologiska besvär – oavsett det motstånd som finns. 

Socialdemokraterna säger nämligen nej till att det ska finnas alternativ och valmöjligheter för kvinnor när det handlar om gynekologisk vård. Det spelar uppenbart ingen roll vad kvinnor upplever och önskar när det kommer till detta. Den socialdemokratiska oviljan mot privata aktörer går före kvinnors rätt att välja. 

Vi är stolta över att ha fattat beslut om att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi. Det lovade vi våra väljare och genomför nu i enlighet med det. Och självklart kommer riskanalyser med mera att göras i sedvanlig ordning, det kan Lena Micko vara helt trygg med. 

Östgötasamverkan står på kvinnornas sida i det här. Vi har lyssnat på er önskan om bättre vård och ökad valmöjlighet för något så intimt som gynekologisk vård. Sällan är det så relevant att tala om egenmakt och vikten av valfrihet som när det kommer till det mest intima och integritetskänsliga i vården. Frågan är vems sida Socialdemokraterna står på?