Vi är öppna för att omfördela pengar inom kultursektorn

Jag har läst (S) betraktelse över Norrköpings kulturliv.

Debatt 6 april 2022 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Kulturen är mer än en handelsvara" NT 2/4

Det är ju ganska anmärkningsvärt att samma (S)-politiker som varit ansvariga för de neddragningar inom kulturlivet, som utövarna själva upplever, skriver artiklar där de nu plötsligt framhåller att de värna kulturlivet mycket mer än andra partier.

 

Det är också anmärkningsvärt att ledande socialdemokrater tycks ha inställningen att konstnärer, musiker eller andra kulturutövare inte kan vara entreprenörer och bidra till Norrköpings näringsliv. För jag kan inte tolka Socialdemokraternas uttalande om att kultur inte är ”som vilken handelsvara som helst” på något annat vis. Jag står fast vid att det finns en stark entreprenörsanda inom kulturlivet och att delar av exempelvis SON:s utbud har en mycket större kommersiell potential än vad vi idag ser när vi räknar inom biljettintäkterna. Å andra sidan kanske det inte är så förvånande att det är just (S) som tror att bidrag är bättre än krav på egna inkomster. Den inställningen genomsyrar ju mer än (S) kulturpolitik.

 

Det är ingen hemlighet att vi har prioriterat exempelvis bemanning av undersköterskor inom demensvården före kultur- och fritidsnämndens budget men det är ju ni, Olle Vikmång, Kikki Liljeblad och Per Ziljat (alla S) som i majoritet klubbat igenom beslut som ni nu inte tycks vilja kännas vid. 

 

Vi är öppna med att vi vill omfördela pengar inom kultursektorn – från stora institutioner till det fria kulturlivet. Hur ska ni själva frigöra pengar för att göra allt det som ni säger är viktigt? För som jag sagt så många gånger; ord utan handling betyder ingenting.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa