Varför tillföra pengar till halvtomma lokaler?

Vilken valfrihet står Socialdemokraterna bakom om de inför ett kommunalt veto mot etableringar?

Vi har många familjer som väljer en friskola i Norrköping och det är ett politiskt ansvar att hantera konsekvenserna av att färre barn därmed går i en kommunal skola, skriver Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande.

Vi har många familjer som väljer en friskola i Norrköping och det är ett politiskt ansvar att hantera konsekvenserna av att färre barn därmed går i en kommunal skola, skriver Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Thomas Möller

Debatt2023-04-23 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Maria Sayeler: Stämmer inte att jag är emot valfrihet" NT 20/4

Maria Sayeler Behnam avslutar sitt svar till mig med att barn i kommunala skolor betalar för aktiebolagens vinster. Sayeler vill helst hålla debatten på en nationell nivå men jag föredrar att prata om de problem vi har här i Norrköping. Det som idag riskerar utbildningen för barn och unga som väljer en kommunal skola är bristande styrning lokalt – och det är (S) själva som har varit ytterst ansvariga. 

Som kommunpolitiker kan vi ha synpunkter på de förutsättningar som riksdagen ger oss men jag anser att vi, oavsett om vi håller med om rikspolitikens inriktning eller inte, måste vi hantera konsekvenserna av den. Vi har många familjer som väljer en friskola i Norrköping och det är ett politiskt ansvar att hantera konsekvenserna av att färre barn därmed går i en kommunal skola. 

Jag hör hur (S) kräver att utbildningsnämnden ska tillföras mer resurser för att klara av de underskott som uppstår på grund av tomma platser i våra förskolor och skolor. Det leder till ett antal frågor; Håller (S) med om att tomma utbildningsplatser kostar pengar? Om de gör det – varför vill de då tillföra pengar för att bekosta lokaler som inte fylls av elever? 

Och så avslutningsvis – hur har (S) tänkt att finansiera allt detta? Alla politiska partier har tillgång till förutsättningarna och det är stora underskott som ska hanteras framöver. Socialdemokraternas spenderbyxorna tyder på att de kommer gå fram med en kraftig skattehöjning – för utan det förstår jag verkligen inte hur deras politik håller ihop.