Maria Sayeler: Stämmer inte att jag är emot valfrihet

Kommunstyrelsens ordförande försvarar aktieägares rätt till vinst före eleverna.

Att fristående skolor kan etablera verksamhet fritt, utan att kommunen har något att säga till om, gör att vi aldrig kan planera verksamheten och budgeten långsiktigt, skriver Maria Sayeler Behnam (S).

Att fristående skolor kan etablera verksamhet fritt, utan att kommunen har något att säga till om, gör att vi aldrig kan planera verksamheten och budgeten långsiktigt, skriver Maria Sayeler Behnam (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2023-04-20 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Jarls svar till Sayeler: I nöden prövas relationer" NT 19/4

Sophia Jarls (M) budskap är glasklart: De föräldrar som har barn i kommunala skolor får nu ställa in sig på att Sophia Jarl ska skära ner i dem – till förmån för aktieägarnas vinster.


I ett svar på min artikel som publicerades i NT den 18 april 2023 skriver kommunstyrelsens ordförande att Socialdemokraterna är emot rätten för föräldrar och elever att välja skola. Menar Sophia Jarl att hennes partikollegor runt om i landet också är det när de förespråkar samma begränsning som jag? Oavsett så stämmer det inte att jag är emot valfrihet och jag har aldrig påstått det. Jag förstår att det är lätt att anta saker jag faktiskt inte skriver när argumenten tryter och verkligheten kommer ikapp.

Faktum är att Socialdemokraterna är för valfrihet men vi kan inte försvara att våra pengar försvinner ner i aktieägarnas fickor samtidigt som den kommunala skolan dräneras på pengar. Socialdemokraterna välkomnar en dialog med fristående skolor i Norrköping men vi kan inte försvara systemet som det ser ut idag. 

Att fristående skolor kan etablera verksamhet fritt, utan att kommunen har något att säga till om, gör att vi aldrig kan planera verksamheten och budgeten långsiktigt. Och vi är som sagt inte själva om den uppfattningen. Runt om i landet höjs nu rösten i allt fler borgerligt styrda kommuner att det här är orimligt. Det är ett systemfel och något som behöver åtgärdas snarast möjligt av Sophia Jarls partiledare Ulf Kristersson eftersom elden som Sophia Jarl vill släcka med nedläggningar av skolor, kommer att ta fart igen lagom till nästa budgetprocess.

Det är viktigt att man som politiker också faktiskt vågar se problem, även med saker man i grunden tycker är bra. Annars blir man enbart försvarare av systemen, inte av människorna som är beroende av dem. I det här fallet är det eleverna i den kommunala skolan som får betala priset för en budget som inte går ihop. Så kan vi inte ha det.