Apropå
"Har inte råd salta gatorna - om äldre ska få bra omsorg" NT 6/2
Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande för tekniska nämnden, säger i artikeln att besparingarna beror på att ”det blir fler barn och gamla som ska försörjas, samtidigt som det är färre som står för försörjningen”.
Det är samma argument som Olle Vikmång (S) använde sig av år 2019 för att legitimera besparingar inom äldreomsorgen.
Jag har granskat ett sådant påstående, med hjälp av de svar jag fick i fullmäktige (under 2020) från tre interpellationer och kommit fram till följande:
Antalet barn har varit praktiskt taget konstant de sista sju åren i förhållande till folkmängden. Det är samma sak med de som är arbetsföra. Medan antalet äldre i behov av omsorg har minskat lite de senaste åren.
Den demografiska utvecklingen mellan 2019 och 2027 prognostiseras i kvartettens budget 2021(plan 2022-24) med en ökning av antal barn med 0,5 procent, en ökning av antal äldre än 80 år, med 1,3 procent och en minskning av antal invånare som är i arbetsför ålder med 1,8 procent. Detta i förhållande till folkmängden.
Jag kan inte tänka mig att en sådan åldersbaserad demografisk utveckling kan vara orsaken till dagens besparingar.
Om åldersbaserad demografi inte är orsaken till Norrköpings kommuns dåliga ekonomi, vad är då den riktiga orsaken?
En demografisk utveckling som påverkar kommunens ekonomi är den som Sveriges migrationspolitik orsakar. Norrköping har tagit emot väldigt många utländska medborgare de senaste decennierna. Det går inte att på ett enkelt sätt ta reda på hur en sådan mottagning belastar kommunens ekonomi och resurser, eftersom kostnaderna är inbakade i många olika poster utan att vara specificerade.
Det är anmärkningsvärt att de styrande är mer intresserade av att dölja migrationens konsekvenser för kommunen, istället för att öppet följa dess effekter, utvärdera dem, för att effektivisera, förbättra mottagandet och hålla det på en rimlig nivå.
Jag kan inte säga att invandringen är den enda orsaken till dagens sparkrav, men det är på tiden att de som styr kommunen gör en konsekvensanalys av hur invandringen har påverkat och kommer att påverka kommunen.
Om vi får stå ut med grus på vägarna i några år, så som Karin Jonsson säger, beror det, i alla fall inte, på den åldersbaserad demografiska utvecklingen.