Har inte råd salta gatorna – om äldre ska få bra omsorg

Det knorras just nu över isiga vägar i Norrköping. "Tyvärr får vi stå ut med grus på vägarna i några år då vi måste tänka på vårt huvuduppdrag, att ta hand om de äldre", säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Tekniska nämnden måste spara. Det kommer att märkas på sina håll i kommunen. "Tyvärr får vi stå ut med grus på vägarna i några år", säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Tekniska nämnden måste spara. Det kommer att märkas på sina håll i kommunen. "Tyvärr får vi stå ut med grus på vägarna i några år", säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Foto: Thomas Möller, Elin Holmer, Calle Slättengren

Norrköping2021-02-06 07:00

Vi har tidigare rapporterat om de ekonomiska problemen i tekniska nämnden. Minskade intäkter medför besparingsåtgärder som motsvarar drygt 177 miljoner kronor. Förslaget väntas klubbas igenom av kommunfullmäktige den 15 februari.

– Pengarna räcker inte till och då vi inte vill höja skatten måste vi banta vår verksamhet och genomföra de här besparingarna. Vi ser inte att vi har råd att sköta om det hela framöver, konstaterar Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

undefined
Under några år framöver får Norrköpingsborna räkna med grus istället för salt på några av cykelvägarna.

Besparingskraven har under den här vintern fått direkta konsekvenser i form av en sämre halkbekämpning. Att kommunen inte längre sopar och saltar gång- och cykelbanorna har väckt känslor, vilket i sin tur resulterat i många arga insändare till NT.

Varför han ni hamnat i den här sitsen?

– Det handlar om att all vår verksamhet genererar driftkostnader, själva driften och underhållet av exempelvis gatorna kostar för mycket, säger Karin Jonsson.

Men driften har väl alltid kostat pengar, det är knappast något nytt?

– Skillnaden är att vi nu inte får någon ekonomisk kompensation från kommunens kassa för att täcka de ökade driftkostnaderna.

Varför har ni inte fått kompensation?

– Det beror på det läge vi befinner oss i med den demografiska utvecklingen. Det är inte bara i Norrköping som det blir fler barn och gamla som ska försörjas, samtidigt som det är färre som står för försörjningen. Skolan och vården är det som måste prioriteras.

– Tyvärr får vi stå ut med grus på vägarna i några år då vi måste tänka på kommunens huvuduppdrag; att ta hand om barnen och alla äldre, säger Karin Jonsson.

Norrköpings kommun gör ett bra ekonomiskt år 2020 och redovisar ett plusresultat på 320 miljoner kronor. 

Med tanke på resultatet, går det inte att avsätta pengar för att göra vägarna säkrare under vintern?

– Vi räknade tidigt ut att vi kommer att göra ett bra resultat 2020, men de här pengarna är ju redan intecknade i nästa års verksamhet.

undefined
Östra Promenaden ska få nya träd, men andra allé- och trädparkeringar läggs i malpåse när det ska sparas.

Karin Jonsson har förståelse för att Norrköpingsborna blir upprörda när de påverkas av tekniska nämndens besparingar.

– Samtidigt känns det lite som att vad vi än gör, så blir folk arga. En del gillar inte att vi väljer att byta ut träden på Östra Promenaden. Men när vi nu äntligen fått tillstånd av länsstyrelsen, samtidigt som träden snart inte lägre kan stå på tillväxt, är det ett nödvändigt beslut, säger Karin Jonsson.

– Om vi fattar beslut vilket medför att det i framtiden inte kommer att finnas ett enda träd kvar på Östra Promenaden – hur skulle folk reagera då?

undefined
Kommunalrådet Karin Jonsson (C) förklarar varför kommunen inte har råd med exempelvis salt på vissa av cykelvägarna.

Rent praktiskt går besparingsplanerna – det handlar alltså om totalt 177 miljoner kronor – till så att tekniska nämnden har beslutat om att avsluta infrastrukturprojekt för 2020 till ett värde av 36,5 miljoner kronor och skickat tillbaka pengarna till kommunfullmäktige. Nämnden begär att fullmäktige ska minska ramen för investeringar under åren 2021–2024 med 82,9 miljoner kronor.

Tekniska nämnden vill även att fyra strategiska investeringar (Södra kajen, klimatskydd, Strömsholmen och en bro i Strömparken) ska avslutas. Därmed minskar budgetramen med 57,7 miljoner kronor. 

Utöver besparingsåtgärderna jobbar tekniska nämnden också på att försöka få in mer pengar. Införandet av parkeringsavgifter inom området Sylten och reklam på spårvagnarna är två exempel på ökade intäkter.

Här ska det sparas

Tekniska nämnden vill spara på drygt 177 miljoner kronor. Besparingarna fördelas enligt följande:

Infrastruktur (exempelvis pendlarparkering, vägskyltar, gång- och cykelvägar): 91,5 miljoner.

Stadsmiljö (parkinvesteringar, alléer och trädplanteringar): 17, 4 miljoner.

Kollektivtrafik: 7,5 miljoner.

Strategiska investeringar (Södra kajen, Strömsholmen, Kvarteret Kroken och klimatskydd): 60,7 miljoner.

Beslut om besparingarna fattas på kommunfullmäktige den 15 februari.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!