Utan Kristdemokraterna hade inga familjedaghem funnits!

I nuvarande majoritet är vi överens om att utveckla familjedaghemmen, skriver Eva-Britt Sjöberg med flera i en replik.

Skulle verksamhet finnas inom förskolan med lika små barngrupper hade kostnaden sannolikt varit mycket högre, skriver Eva-Britt Sjöberg, Claes Nilsson och Anna Bäck. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.)

Skulle verksamhet finnas inom förskolan med lika små barngrupper hade kostnaden sannolikt varit mycket högre, skriver Eva-Britt Sjöberg, Claes Nilsson och Anna Bäck. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.)

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2024-08-28 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna har under hela tiden vi varit med och styrt kommunen, dvs sedan 2014, värnat och drivit på för utveckling av verksamheten med pedagogisk omsorg, det som de flesta i dagligt tal benämner familjedaghem eller dagmamma.
Kristdemokraterna anser att familjedaghemmen är viktiga framförallt utifrån en möjlighet för föräldrar att kunna välja ett alternativ som man tror är bäst för ens egna barn, med färre barn i gruppen och liten personalgrupp i en hemliknande miljö under förskoletiden.
Under de mandatperioder vi styrde tillsammans med Socialdemokraterna upplevde vi oss väldigt motarbetade i frågan vilket gjorde det svårt att till och med nå ut med information om verksamheten till familjer. De som läst Maria Sayeler Behnams debattartikel i NT förstår varför. I den ges uttryck för en notorisk brist på förtroende för verksamheten.
 

Det har alltid sagts att familjedaghemmen kostar för mycket. Att inte verksamheten bär sig enligt de parametrar utbildningskontoret använder beror på flera orsaker. En orsak är att det de facto är mindre barngrupper än i ordinarie förskola. Men skulle verksamhet finnas inom förskolan med lika små barngrupper hade kostnaden sannolikt varit mycket högre för de grupperna. En annan orsak är att det finns för få familjedaghem och de som finns är så utspridda att den samverkan som skulle kunna ske och leda till samordningsvinster inte är möjlig.
I nuvarande majoritet är vi överens om att utveckla familjedaghemmen. Utmaningen nu är att vissa lokaler är uttjänta och att det är svårt att hitta personal till verksamheten.
Att efterfrågan från föräldrar är låg kan mycket väl bero på att verksamheten är ganska okänd samt att den under många år talats ner av både ledande politiker och tjänstepersoner. Detta då den sägs vara mindre pedagogisk utifrån att skollagen inte kräver att den ska följa en pedagogisk plan. En verksamhet kan vara pedagogisk trots att den inte följer en pedagogisk plan – och vise versa. Förskolan är naturligtvis viktig men till skillnad från Socialdemokraterna ser vi familjedaghemmen som ett värdefullt komplement och en del av valfriheten.
 

Att som Socialdemokraterna genom sin artikel applådera att verksamheten minskar och att de helst vill avveckla allt är att håna de föräldrar som valt familjedaghem för att de anser att det är det bästa för deras barn. Vi kristdemokrater hoppas att fler personer vill starta familjedaghem och att fler föräldrar får upp ögonen för denna värdefulla verksamhet. Föräldrarna in Simonstorp är en bra början.
En sak är nog alla partier överens om; det är tack vara Kristdemokraterna i kommunledningen som det fortfarande finns möjlighet för föräldrar att välja familjedaghemmen till sina barn.
 

Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd och gruppledare
Claes Nilsson (KD), ledamot utbildningsnämnden
Anna Bäck (KD), ersättare utbildningsnämnden