Svar till V: Vår politik är att prioritera

I en debattartikel i NT skriver Björn Grip och Marja Bergström från Vänsterpartiet att Socialdemokraternas politik i Söderköping svänger.

Vänsterpartiet verkar inte ha en aning om hur vårt politiska arbete fungerar i majoriteten, skriver Tuula Ravander, (S) kommunalråd Söderköping.

Vänsterpartiet verkar inte ha en aning om hur vårt politiska arbete fungerar i majoriteten, skriver Tuula Ravander, (S) kommunalråd Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2023-05-21 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Förvånande att vallöftena kan överges så drastiskt" NT 17/5


Det är inte sant! Vi har styrt i den nya majoriteten i drygt fyra månader och det är smickrande att Vänsterpartiet tror att vi på den tiden kan ha genomfört våra vallöften. 

Vi har ett allvarligt läge ekonomiskt och vi måste se över våra verksamheter och göra förändringar både på kort och lång sikt. Det råder inte anställningsstopp utan restriktivitet i anställningar. I verksamheter där det redan är brist på personal som inom vård och omsorg är det inte tillämpningsbart. 

Det saknas personal i omsorgerna och det är stor brist på bland annat undersköterskor. Det har lett till ökad övertid. Det är inte hållbart i längden. Det pågår ett utvecklingsarbete i hemtjänsten som kommer att leda till ändrad schemaläggning och planering nära verksamheten, vilket är precis det vi har efterfrågat tidigare.

Vi har inte accepterat något angående skolor utan som Vänsterpartiet också vet, så har vi en grupp där alla partier ingår, även Vänsterpartiet, som ska komma överens om en strukturplan för förskole- och skollokaler. Det är inte viktigt för mig att kalla mig för kommunalråd, vilket jag sällan gör, utan det viktiga är att ha några ordförande och vice ordförandeposter där påverkansmöjligheterna är stora. 

Vi har i valrörelsen prioriterat barn och unga och därför har vi också ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, vilket var en del av överenskommelsen liksom att Kristdemokraterna har ordförandeposten i socialnämnden. Att vara oerfaren inom politiken behöver inte vara en nackdel utan kan medföra nya synsätt och kunskaper och erfarenheter som kan användas i det politiska arbetet.

Jag tycker att Vänsterpartiet ska sluta att komma med sina obefogade och osanna påståenden om vår politik och ägna sig åt att komma med konstruktiva förslag till gemensamma lösningar. 

Vänsterpartiet verkar inte ha en aning om hur vårt politiska arbete fungerar i majoriteten. Det handlar om att prioritera, kompromissa ibland men framförallt hitta gemensamma lösningar som inte krockar med de värderingar var och en har. När nästa valrörelse börjar om några år så kan vi summera vad vi åstadkommit och det kommer att vara mycket mer socialdemokratisk politik än vi hade kunnat åstadkomma i opposition.