Kulturen ges inga frikort när ekonomin ska gås igenom

Hasse Erikson före detta kulturbyråkrat (egen profilering) verkar inte tycka att jag förstår kulturens betydelse.

Det är problematiskt att exempelvis biljetter till SONS konserter är så starkt skattesubventionerade att det faktiskt slår ut möjlig fri kultur, skriver Sophia Jarl (M) i sin replik till Hasse Erikson.

Det är problematiskt att exempelvis biljetter till SONS konserter är så starkt skattesubventionerade att det faktiskt slår ut möjlig fri kultur, skriver Sophia Jarl (M) i sin replik till Hasse Erikson.

Foto: Elin Holmer

Debatt2022-10-12 12:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Kultur och fritid är en del av välfärden" NT 10/10

Det är ganska vanligt att så fort jag tar ordet ’kultur’ i min mun så är det ett antal individer i Norrköping som rustar för strid. 

Lite för ofta när resurser till kulturen i Norrköping ska diskuteras tenderar resonemangen att kantra. Det blir hårda anklagelser mot de förtroendevalda som vågar öppna Pandoras kulturask. Kulturen lyfts fram som ett särskilt viktigt intresse som tydligen aldrig får bli föremål för politiska prioriteringar. 

Jag har givetvis respekt för att vissa områden är mer viktiga för vissa grupper och respekt för att vi gör olika prioriteringar. En av mina främsta prioriteringar som kommande ordförande i kommunstyrelsen är att alla Norrköpingsbor ska ha ett hem att sova i och mat för att klara dagen. 

Det är uppenbart att Norrköpings kommun står inför stora ekonomiska utmaningar och välfärdens företrädare det vill säga chefer i skola, vård och omsorg är både vana vid- och pragmatiska att hantera olika ekonomiska förutsättningar. Med det sagt: frågan är om företrädare för kulturen är beredda att bidra på samma pragmatiska sätt? För mitt besked är tydligt; jag kommer inte ge något frikort till kulturen när övrig verksamhet genomgår tuffa ekonomiska genomlysningar. 

Samtal kan också bidra till att ni som är upprörda lättare kan inse vad jag sagt; än så länge har jag enbart resonerat runt möjligheten att omfördela resurser inom kultursektorn. Det är problematiskt att exempelvis biljetter till SONS konserter är så starkt skattesubventionerade att det faktiskt slår ut möjlig fri kultur. 

Avslutningsvis; till allt detta ska även adderas att det vore fel i tiden att inte våga ompröva vilken typ av verksamhet som ska få skattebetalarnas ekonomiska stöd. Även om en annan tid gav en viss inriktning för bidrag så kanske de besluten inte är relevanta idag. Det kan också finnas de kulturutövare som idag inte får stöd från det offentliga men som faktiskt utgör en betydande del av Norrköpings kultur. Min dörr är öppen för samtal med kulturens företrädare men det krävs lite realism och mod att ompröva gammal hävd. Min fråga är; är ni redo för det?