Säker elenergi är oumbärligt i samhället

Robert Nordman, (MP) och Hedda Ottesen, (MP) verkar inte vilja förstå att energipolitik och klimatpolitik hänger nära samman, och att säker el-energi är oumbärlig i ett modernt välfärdssamhälle.

Debatt 3 augusti 2022 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Klimatfrågan handlar om mer än bara energi" NT 27/7

Den klimatpolitik som Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna haft ansvaret för under de senaste åtta åren, har medfört nedstängning av fyra kärnreaktorer i förtid. Det har varit en klimatpolitik grundad på önsketänkande och utan konsekvensanalys – eller var det meningen att fastpriset för el skulle höjas med 300 procent eller en krona/kWh, eller konkret 20 000 kr/år för en genomsnittlig villaägare? Att Sverige när det blåser exporterar subventionerad el till låga priser har vi svårt att förstå fördelarna med. 

 

Ulf Kristersson har varit tydlig när det gäller att förklara var Moderaterna står i den här frågan. Klimatpolitik får inte leda till beslut som medför att människor inte kan leva under rimliga villkor. Moderaterna är också tydlig med att några ytterligare förtida nedstängningar av fungerande kärnkraft inte kommer att genomföras – något som ingår i Miljöpartiets färdplan. I den nya livscykelanalysen fastslår Vattenfall med önskvärd tydlighet att kärnkraft är grönast av alla energikällor och dessutom besparar oss från en stor mängd miljöbelastande kring- och stödsystem. 

”Vi har gjort livscykelanalyser för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige, som är kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Och där landar kärnkraften som klar vinnare i parametern klimatutsläpp, säger Anders Johansson, senior kärnteknisk rådgivare på Vattenfall.”

 

”Det som inte kommer in i kalkylen för miljöpåverkan är alla sidosystem man skulle behöva bygga om man inte hade planerbar kärnkraft och vattenkraft att tillgå. Om man ska bygga ett system dominerat av vind och sol så måste du bygga väldiga lagringsmöjligheter också. Och det kommer inte gratis, varken i pengar eller miljöpåverkan.”

 

Den klimat- och energipolitik som Miljöpartiet förespråkar har lett till höga energipriser, hög inflation och höga räntor. Vi har svårt att se det som en ”positiv utveckling”. Tvärtom är det en utveckling som måste brytas. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa