Klimatfrågan handlar om mer än bara energi

Finspångsmoderaterna Jakobsson och Strandbergs replik gör det ännu tydligare hur tomt deras svar på klimatfrågan är, eftersom de söker reducera den till att enbart handla om energi.

" Förutom okunskapen om att klimatet inte bara handlar om energi, visar de också okunskap om kärnkraftens kostnader och orsakerna till de höga elpriserna", skriver företrädare för MP i en replik.

" Förutom okunskapen om att klimatet inte bara handlar om energi, visar de också okunskap om kärnkraftens kostnader och orsakerna till de höga elpriserna", skriver företrädare för MP i en replik.

Foto: Thomas Möller

Debatt2022-07-27 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Vi vill se återgång till ansvarsfull energipolitik" NT 25/7

Detta visar hur enorm deras okunskap är i frågan. Förutom okunskapen om att klimatet inte bara handlar om energi, visar de också okunskap om kärnkraftens kostnader och orsakerna till de höga elpriserna.



Dessutom går de repliken i opposition mot den politik deras eget parti står bakom. Energiöverenskommelsen från 2016 är den som gäller - en överenskommelse som Moderaterna (och C och KD) också varit med och tagit fram tillsammans med dåvarande S och MP-regering och som de i själva verket borde vara stolta över!



Den positiva utvecklingen som skett tack vare den förda energipolitiken har lett till att Sverige gått från att vara nettoimportör av el till att vara nettoexportör. I norra Sverige, där vindkraft byggts ut som mest, har energipolitiken lett till en stor näringslivsutveckling. Detta alltså samtidigt som delar av kärnkraften lagts ner. Så visst, om Moderaterna vill säga att denna positiva utveckling helt beror på Miljöpartiet och Socialdemokraterna så må det vara hänt.



Jakobsson och Strandberg säger att de vill skapa en ansvarsfull energipolitik, men nämner inte ett ord om hur den planen ser ut. De skulle vara betjänta av att titta på Danmark och Nederländerna när det gäller vindkraft till havs. Men vad än värre är så nämner de inte klimatpolitik ens i förbigående. Såvitt vi vet står Moderaterna fortfarande bakom Parisavtalet, så det kan väl inte vara helt orimligt att kräva att de ska ha någon aning om hur de vill att Sverige ska göra sin del av det?



Finspånsmoderaternas replik kanske ska ses som ett tydligt tecken på hur planen ser ut: Det finns inte ett enda substantiellt ställningstagande i den, utan bara tom retorik.