Om sommarsemester och arbetsmiljö i Söderköping

Arbetsmiljön för våra medarbetare är en mycket viktigt fråga som lyfts på olika sätt i socialnämndens arbete.

De rapporter som vi fått till socialnämnden har visat att bemanningen under semesterperioderna 2020 och 2021 har fungerat jämförelsevis bra, skriver Boel Holgersson (C), ordförande i socialnämnden i Söderköping.

De rapporter som vi fått till socialnämnden har visat att bemanningen under semesterperioderna 2020 och 2021 har fungerat jämförelsevis bra, skriver Boel Holgersson (C), ordförande i socialnämnden i Söderköping.

Foto: Thomas Möller

Debatt2022-04-13 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"En bra arbetsmiljö tjänar alla på" NT 9/4

För mig är det allt överskuggande målet med socialnämndens verksamhet att hålla en hög kvalitet i vård och omsorg och jag hävdar att vi har det. 

För att uppnå det behövs medarbetare som har engagemang, kunskap och motivation och som har en god arbetsmiljö och det har vi också i hög grad. Sommarsemestern är en del i arbetsmiljön och påverkar därmed kvaliteten i omsorgen. 

Tre semesterperioder är tämligen vanligt inom vård och omsorg. Det är av goda skäl, nämligen att det ger  kontinuitet och trygghet både för omsorgstagarna och för medarbetarna som jobbar under sommaren.

Upprinnelsen till att socialförvaltningen beslutade införa tre semesterperioder på försök under 2020-2022 var händelser under juli 2019 när det var två semesterperioder. Då gjordes flera anonyma anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg om brister på Birkagården. En anmälare uppgav sig vara anhörig och övriga uppgav sig vara personal på Birkagården. 

Det var alltså i huvudsak medarbetare som klagade på dålig omsorg och dålig arbetsmiljö. 

Socialnämndens svar beskriver hur det varit problem med kontinuiteten på Birkagården genom att så få ordinarie medarbetare var i tjänst under juli månad 2019 och att det varit brist på vikarier. Planerad åtgärd var att en arbetsgrupp skulle arbeta fram förslag till avtal, bemanningsplanering och rutiner inför nästa sommar. 

Vid sammanträdet 1 oktober 2019 beslutade socialnämnden enhälligt att ställa sig bakom svaret till IVO. Ingen av oppositionspartierna S, V och SD hade några motförslag eller reserverade sig. 

Resultatet av arbetsgruppens arbete blev som bekant ett försök med tre semesterperioder under 2020-2022 som därefter ska utvärderas. Information om detta gavs på Socialnämndens öppna informationsmöte 5 maj 2020. Motivet var att säkerställa grundkompetens i verksamheterna hela sommaren. 

De rapporter som vi fått till socialnämnden har visat att bemanningen under semesterperioderna 2020 och 2021 har fungerat jämförelsevis bra. Hösten 2022 kommer det att göras en större utvärdering och då får vi facit på för- och nackdelar med tre semesterperioder.