Miljöpartiet har inte koll på vårt energisystem

Näringslivet i Norrköpings kommun består av fler företag än Holmen och vi liberaler har varit tydliga med vår prioritering att störst går inte först, skriver Fredrik Bergqvist (L)
Näringslivet i Norrköpings kommun består av fler företag än Holmen och vi liberaler har varit tydliga med vår prioritering att störst går inte först, skriver Fredrik Bergqvist (L)

Miljöpartiet påstår att vi i den nya majoriteten i Norrköping sviker Norrköpingsborna och lokala näringslivet när vi har sagt ett tydligt nej till Holmens planer på vindkraft i vår kommun.

Debatt 4 november 2022 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Borgerlig samverkan visar att de struntar i framtiden" NT 1/11

För boende i området såväl som naturälskare är det en god nyhet och vi väntar nu otåligt på att Holmen officiellt drar tillbaka sin ansökan. Vi liberaler har varit tydliga under hela valrörelsen om vad vi anser om vindkraft, och även haft det som en kabinettsfråga för att medverka i en majoritet.

Näringslivet i Norrköpings kommun består av fler företag än Holmen och vi liberaler har varit tydliga med vår prioritering att störst går inte först. Holmen borde respektera detta och undvika att fortsätta låta Länsstyrelsen lägga resurser på ett arbete som demokratin har sagt nej till.

 

Våra lokala miljöpartister säger att de vill undvika att vi blir beroende av fossila energikällor. Det låter bra! Sverige har i årtionden haft så gott som koldioxidfri energiproduktion tack vare kärnkraft och vattenkraft. Frågan till Miljöpartiet är hur stora de ekonomiska subventionerna var till kärnkraften från mitten av 80-talet och fram till millennieskiftet då Sverige hade 12 reaktorer igång. Mig veterligen tjänade kraftägarna pengar och elen var billig för privatpersoner och företag.

 

Tyvärr ökar andelen fossil el genom satsningen på oberäknelig och slumpmässig vindkraft i kombination med en för tidig och helt onödig stängning av fungerande fossilfri kärnkraft.

 

Vill MP minska klimatpåverkan genom minskade utsläpp av koldioxid så borde de välkomna liberalernas positiva inställning till kärnkraft och framtidens SMR.  Det gör exempelvis deras systerparti i Finland där De gröna är tydliga förespråkare för kärnkraft.

I Sverige har liberaler nationellt agerat för mer kärnkraft sedan årtionden och lokalt i Norrköping har vårt kommunalråd Reidar Svedahl visat ett stort och aktivt intresse för att göra Norrköping till en möjlig ort för en etablering av mindre reaktorer (SMR).

 

Att undvika vindkraftindustrier är dessutom bra för naturen. Det skadar inte vår miljö, undviker att utrotningshotade fåglar hackas sönder, minskar risken för skador på folkhälsan via högfrekvent buller, minskade utsläpp av mikroplast och giftig bisfenol. Dessutom slipper närboende se sina fastighetsvärden utraderas.   

 

Det är bra att Norrköping och Sverige har fått ett nytt styre och vi liberaler verkställer det vi sade i valrörelsen att vi skulle göra.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa