Borgerlig samverkan visar att de struntar i framtiden

Borgerlig Samverkan och SD sviker Norrköpings medborgare och näringsliv

Just nu sviker Borgerlig Samverkan företagen som går i bräschen för den fossilfria omställningen, skriver representanter för Miljöpartiet. På bilden Borgerlig samverkans Reidar Svedahl (L), Sophia Jarl (M) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Just nu sviker Borgerlig Samverkan företagen som går i bräschen för den fossilfria omställningen, skriver representanter för Miljöpartiet. På bilden Borgerlig samverkans Reidar Svedahl (L), Sophia Jarl (M) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2022-11-01 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket att säga om Borgerlig Samverkans politiska program för Norrköping Kommun, men det mest beklämmande är nog den tydliga signal de sänder till Norrköpings medborgare och näringsliv: Vi struntar i framtiden.

Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som säger att den bästa tiden att plantera ett träd är för 20 år sedan, den näst bästa är idag. Detsamma gäller omställningen till ett utsläppsfritt samhälle. Vi behöver inte förlora fler år till stigande temperaturer, ohälsa orsakat av luftföroreningar och värmeböljor. Vi kan ställa om nu, om den politiska viljan finns hos de som sitter vid makten.

Runt om i världen, i Sverige, och här i Norrköpings kommun arbetar företag med att ställa om sin verksamhet till att vara fossilfri. Dessa företag är våra arbetsgivare och de vet att omställningen är oundviklig om de ska vara konkurrenskraftiga och intressanta även i framtiden. De vet att den framtid vi vill och behöver leva i är utsläppsfri och hållbar. Och för att kunna komma dit behöver vi ren och billig energi, och vi behöver den snabbt. 

Alla vet att man ska vara först om man ska vinna, och det gäller även omställningen. Det går inte att vänta på att andra länders företag ska ta fram lösningar som vi sedan ska kopiera här i Sverige. När företagen i vår kommun då skulle gå i mål med omställningen, omsprungna av andra, så skulle där inte finnas vare sig kunder eller kompetent arbetskraft kvar. 

I det utsläppsfria samhället där höga elräkningar inte längre driver folk från sina hem behöver vi ren och billig energi och det går i dagsläget inte att prata om en snabb väg till detta utan att förstå att vi behöver bygga ut vindkraften. När man ser sig om i vår del av världen verkar som att hela Europa har kallats till ett möte om vindkraft men våra borgerliga högerpolitiker glömde att gå.

I Europa 2019 byggdes det rekordmycket vindkraftverk och flera länder har höjt ambitionerna ytterligare. Kostnaderna har sjunkit signifikant och det är nu billigare att bygga vindkraftparker till havs än att bygga nya produktionsanläggningar för gas, kol och kärnkraft. 

Trots detta vill Borgerlig Samverkan göra tvärt det motsatta. De vill inte bara försvåra och ta bort stödet till nyetablering av vindkraftverk utan de vill även fortsätta att subventionera fossila bränslen. Det måste fungera ekonomiskt att agera med omtanke för människorna och planeten, annars går företagen i kvav. Att se till att den kalkylen fungerar är politikens uppgift och just nu sviker Borgerlig Samverkan företagen som går i bräschen för den fossilfria omställningen.

Långsiktig miljöpolitik är att stötta näringslivet och vi behöver ta fram en plan med en bred politisk förankring om hur vi ska få till utökad energiproduktion som lovar billig och fossilfri energi så snabbt som möjligt.

Näringslivet kommer ställa om oavsett om politikerna hjälper till eller inte. Men att se att Borgerlig Samverkan och SD inte ens är intresserade av att ta sig till tågstationen när omställningståget går, det är beklämmande.

Vi i Miljöpartiet hoppas att de för allas vår skull här i Norrköping kommer på andra tankar, slänger sig ombord på första bästa spårvagn och skyndar sig ner till station, för vi vill att alla ska med, medborgare, näringsliv och politiker.