Kultur och fritidsutbudet är en del av välfärden

Jag håller med dig Sophia Jarl, alla Norrköpingsbor ska ha ett hem att sova i och mat för att klara dagen.

Min poäng är att vi måste se på Kultur- och fritidsutbudet på samma sätt som vi ser på skola, vård och omsorg, skriver Hasse Erikson i en replik till Sophia Jarl.

Min poäng är att vi måste se på Kultur- och fritidsutbudet på samma sätt som vi ser på skola, vård och omsorg, skriver Hasse Erikson i en replik till Sophia Jarl.

Foto: Eva Jensen

Debatt2022-10-14 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Kulturen ges inga frikort när ekonomin ska gås igenom" NT 12/10

Men de ska också kunna ta del av ett kultur- och fritidsutbud som en del av sin vardag. Min poäng är att vi måste se på Kultur- och fritidsutbudet på samma sätt som vi ser på skola, vård och omsorg. En nödvändighet för att hantera sitt liv, något som ger sammanhang, framtidstro och som stärker civilsamhället. Att det är en del av välfärden.


Du frågar om företrädare för Kulturen är lika pragmatiska som chefer inom vård, skola och omsorg inför olika ekonomiska förutsättningar? 
Min erfarenhet efter cirka 15 år som chef inom kulturområdet är att man är pragmatisk och löser de ekonomiska förutsättningarna på ett lika kreativt och ansvarstagande sätt som övriga chefer i kommunen. 

Det är inte heller så att jag önskar ett frikort för kulturen. Men när kommunen står inför stora ekonomiska utmaningar måste diskussionen bygga på fakta och inte på ”slarviga” påståenden om att kostnaderna för en bastu skulle höja kvalitén på maten i äldreomsorgen.


Jag upprepar att jag välkomnar en seriös diskussion om hur Kulturen kan nå ut till alla Norrköpingsbor.
Jag avslutar med ett citat som lyser över vår grannkommun Linköping, och uppmanar alla att fundera i fem minuter över innebörden:
”Konsten gör livet större än konsten”.