Klart vi blir oroliga om man vill spara på barnen

Sophia Jarl (M) undrar om vi i Centerpartiet är oroade för den ekonomiska utveckling som Norrköpings kommun och utbildningsnämnden står inför.

Det är allvarligt att göra besparingar på barnen – framförallt om besparingarna varken är genomtänkta eller underbyggda med prognoser och underlag, skriver Lina Cederlöf Lundgren (C). Genrebild.

Det är allvarligt att göra besparingar på barnen – framförallt om besparingarna varken är genomtänkta eller underbyggda med prognoser och underlag, skriver Lina Cederlöf Lundgren (C). Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-04-14 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Senaste siffrorna visar färre barn och ungdomar" NT 6/4

Ja, den senaste tidens utspel om nedläggning av förskolor och skolor gör oss självklart oroliga. Det är allvarligt att göra besparingar på barnen – framförallt om besparingarna varken är genomtänkta eller underbyggda med prognoser och underlag. 

Vi känner också en oro kring hanteringen av lokalfrågorna i kommunen. Vi i Centerpartiet ser en stark koppling mellan dyra lokalkostnader, brist på lokaler och paviljonger. Gör inte ni det? Borde vi inte avveckla paviljongerna innan vi skär ned på antalet lokaler som står till utbildningsnämndens förfogande? 

Sophia Jarl frågar om Centerpartiet vill lösa den uppkomna situationen genom att höja skatten. Svaret är nej – det är inte en lösning vi ser positivt på. Bättre då att ni styr upp den interna kommunikationen så att förvaltningen går i takt igen och säkerställer att besparingar sker på områden som faller utanför skolområdet. 

Till skillnad mot Borgerlig samverkan lade inte Centerpartiet några sparbeting på utbildningsnämnden i senaste tilläggsbudgeten. Om det nu är så att ett sviktande elevunderlag, tillsammans med era besparingar, innebär en svår ekonomisk situation för utbildningsnämnden så utgår jag ifrån att ordförande i utbildningsnämnden flaggar för det och säkerställer att nämnden får korrekt information och underlag för att vi ska kunna hantera situationen på ett ansvarsfullt sätt.

I januari i år drev vi i Centerpartiet igenom ett beslut som hela utbildningsnämnden ställde sig bakom. Enligt det beslutet så ska alla lokalfrågor som avser utbildningsnämndens omfattning, inriktning, kvalitet och mål tas upp och beslutas om i utbildningsnämnden. Detta kan tyckas självklart men under förra mandatperioden fattades många av dessa beslut bakom stängda dörrar i ett så kallat lokalutskott, där endast nämndens presidie var representerat. 

Det var en hantering som vi i Centerpartiet ansåg var mycket problematisk och som gav en sned politisk representation i viktiga lokalfrågor. I och med det nya beslutet kan vi äntligen få den transparenta och demokratiska hantering som dessa frågor kräver. 

Med detta i åtanke vill jag tacka dig för inbjudan till kommunstyrelsens möte i april. Självklart kan vi komma då och lyssna på hur ni ser på den uppkomna situationen. Men faktum kvarstår; viktiga och strategiska beslut ska hanteras i rätt forum på ett demokratiskt och transparent sätt – inte bakom stängda dörrar med konstiga beslutsvägar som är svåra för medborgarna att följa