Jenny Elander Ek sänder dubbla budskap

Jenny Elander Ek (C) skriver ett debattinlägg om att flytta ut regionala jobb från de större städerna. På pappret ser det väldigt bra ut.

Det är väldigt rimligt att Region Östergötlands skärgårdsutvecklare är placerad i en skärgårdskommun så som Valdemarsvik, skriver Anna Nilsson (M), Valdemarsvik.

Det är väldigt rimligt att Region Östergötlands skärgårdsutvecklare är placerad i en skärgårdskommun så som Valdemarsvik, skriver Anna Nilsson (M), Valdemarsvik.

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2022-08-21 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Flytta ut regionala jobb från de större städerna" NT 17/8

Jenny Elander Ek har räknat på hur många regionala arbetstillfällen som borde vara förlagda i de mindre kommunerna.

En sympatisk räkneövning, men tyvärr saknar den ju helt verklighetsförankring. Det Jenny Elander Ek inte tar upp är hur Region Östergötlands 14 772 medarbetare fördelar sig på regionens verksamheter. Det är inte svårt för någon att förstå att den i särklass största gruppen av regionens medarbetare arbetar inom sjukvården. 

Om vi bara håller oss till våra tre sjukhus så arbetar cirka 10 000 personer på Universitetssjukhuset i Linköping, Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala tillsammans.

Jag tror att Jenny Elander Ek inser att det inte är helt lätt – eller rätt – att flytta arbetstillfällen från exempelvis US i Linköping, som har cirka 6 000 medarbetare, till de mindre kommunerna.

Jenny Elander Eks inlägg lämnar därför fler frågor än svar, kring vilka konkreta arbetstillfällen hon egentligen menar och är ute efter utifrån sina räkneexempel.

Men självklart ska det finnas regionala arbetstillfällen även i de mindre kommunerna. Det ska dock inte baseras på statistik, utan vad som är bra och rimligt. Exempelvis menar jag att det är väldigt rimligt att Region Östergötlands skärgårdsutvecklare är placerad i en skärgårdskommun så som Valdemarsvik. 

Det har den varit under många år. Men vad jag förstår kommer den befattningen nu, under det styre som Centerpartiet ingår i tillsammans med Socialdemokraterna i Region Östergötland, istället att placeras i en annan kommun. 

I praktiken har alltså Valdemarsvik fått ett regionalt arbetstillfälle mindre under ledning av Jenny Elander Ek och hennes partikamrater.