Hoppas det blir bättre i Norrköping nu

”Överenskommelsen bottnar i en gemensam sakpolitisk agenda där allt syftar till att få ordning på Norrköping”, skriver de tre partierna. Men vänta - ni är ju helt beroende av ett fjärde parti som ni inte ens nämner. Vill ni mörka det?

Debatt 3 oktober 2022 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Borgerlig samverkan ska leda Norrköping" NT 29/9
Bra dock att ni avser få ordning på Norrköping. Då får vi nu betydligt bättre politik för vår hållbara framtid. Natur, klimat, kollektivtrafik, cykelvägar, lokal odling på vår jordbruksmark - inte lager, kommer äntligen i fokus. Moderaterna har ju i sin valplattform slagit fast att självförsörjningsgraden måste öka i Norrköping. 

Rimligen innebär det skonad åkermark, vad annars? Något även KD vill. Jo jag skulle även kunna tipsa er om lokal vind- och solkraft förstås.

 

De tre (som är fyra egentligen, fast det vill ni inte erkänna) skriver vidare: ”Ett faktum som borgar för förändring är att de partier som nu ska styra Norrköping inte bara är överens om problembilden utan även bottnar i en gemensam syn på lösningar”.Vilka lösningarna är tycks ni dock inte veta nu.


Ni skriver att ni delar uppfattningen om att ”Valfrihet för varje enskild medborgare är värdefullt och skapar frihet för människor”.┣Ja - frihet under ansvar är väl bra. Men tar alla det ansvar de borde göra? Svaret är ett tydligt nej. Varken politiker eller övriga medborgare tar tillräckligt ansvar. Många lever för stunden utan hänsyn till de viktiga miljö- och klimatfrågorna. 

 

Det krävs nu mycket hård politisk hållbar styrning om vi ska nå Parisavtalet och de viktiga klimatmålen i Agenda 2030. Antagna av FN, EU, Sveriges riksdag och Norrköpings kommun. Vi alla, med hjälp av er politiker, har bara åtta år på oss. Norrköpings kommun har dessutom klubbat att vi ska bli en av de allra bästa miljökommunerna till år 2035. Nu ligger vi på plats 42. (Linköping på 20). Dags att sätta full fart direkt således och lösa det via en tydlig färdplan nu när ni på allvar ska presentera er politik. 

 

Med SD vid rodret, som ihop med KD uppvisat den sämsta politiken av alla partier i Naturskyddsföreningens breda sakliga analys av alla natur- miljö- och klimatärenden i riksdagen, för mandatperioden 2018-2022, kan det kanske bli lite problem? De tre partierna (fyra?) säger sig även vara överens om att ”Våra gemensamma skatteresurser ska styras och fördelas på ett sätt som skapar ordning och reda i kommunens ekonomi. 

 

"Varje skattekrona ska nyttjas så effektivt som möjligt och i första hand finansiera det som vi alla kallar vår gemensamma välfärd”. Vad är då välfärd, kan man fråga sig. Är det när vi färdas väl in i framtiden för ett hållbart samhälle där även kommande generationer kan må bra utan klimatförstörelse? Där vi värnar den viktiga livsavgörande biologiska mångfalden. Skyddar tätortsnära natur, parker, gammelskogar och stränder. Där vi tar hand om varandra oavsett hudfärg och bakgrund. Har utrymme för rik kultur, bra föreningsliv, integration, naturvård, cykelbanor, järnväg och annan kollektivtrafik. 

 

Är det att, som skett väldigt länge, lägga 30 miljoner av vår skatt per år på ett av staten nedlagt farligt placerat flygfält med enbart nöjesresor. Som blockerar samhällets utveckling. Svaret är givetvis nej! Så vad får vi nu för fantastiska förbättringar? Vi är många som undrar och som oroas. Nu har ni fått några bra tips så ni kan sy ihop en hållbar plattform inför er kommande gemensamma budget. Allt för det hållbara, vackra och humana Norrköping vi många vill se och må bra i.            


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa