Borgerlig samverkan och SD ska leda Norrköping

Norrköping har fått en ny styrande koalition, Borgerlig samverkan. Den består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Debatt 29 september 2022 19:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna tappar därmed sin särställning som regeringsbildare efter  cirka 100 års nästan obrutet maktinnehav. Borgerlig samverkan får tillsammans med Sverigedemokraterna ett majoritetsunderlag som kommer att styra och leda Norrköping de kommande fyra åren. Det är ett samarbete som tar sin utgångspunkt i att Norrköpings medborgare röstade för förändring. 

 

Både nationellt och lokalt kom valrörelsen att handla mycket om vilket av regeringsalternativen som väljarna ansåg mest troligt kunde samla stöd för att bilda regering. Så också här i Norrköping.

Precis som vi nu ser att borgerligheten samlas nationellt har vi lokalt formerat en uttalad borgerlig ledning med en långsiktig och stabil överenskommelse med Sverigedemokraterna. Överenskommelsen bottnar i en gemensam sakpolitisk agenda där allt syftar till att få ordning på Norrköping. 

 

Många undrar säkert vad det är som kommer skilja ett borgerligt styre från en koalition mellan olika partier och socialdemokrater. Det kan säkert också finnas tvivel om det verkligen kommer bli någon skillnad i Norrköpingsbornas vardag. 

Ett faktum som borgar för förändring är att de partier som nu ska styra Norrköping inte bara är överens om problembilden utan även bottnar i en gemensam syn på lösningar. 

 

Det finns tre ben i vår borgerliga samverkan som är avgörande för att vi ska kunna förbättra vardagen i Norrköping. Det handlar om synen på företagens betydelse för välfärden. Vi delar också uppfattningen om att valfrihet för varje enskild medborgare är värdefullt och skapar frihet för människor. 

 

Dessutom är vi överens om att våra gemensamma skatteresurser ska styras och fördelas på ett sätt som skapar ordning och reda i kommunens ekonomi. Varje skattekrona ska nyttjas så effektivt som möjligt och i första hand finansiera det som vi alla kallar vår gemensamma välfärd.

 

Som ny politisk ledning kommer vi bli granskade av den tillträdande oppositionen. De har redan börjat. Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna saknar vårt politiska program som ska styra kommunen i fyra år. 

Vi arbetar nu fram ett övergripande program som kommer vara vägledande för all kommunal verksamhet kommande mandatperiod. 

Vi har respekt för att Socialdemokraterna med lätthet skulle kunnat fortsätta med samma agenda som de styrt Norrköping med under närmare ett sekel. Därför är det enkelt för dem att avkräva oss ett program snabbt efter att styret formerats. Men vi är ett nytt politiskt styre som ska styra Norrköping borgerligt. 

 

 

Det innebär att vi måste ta fram nya lösningar för att lösa de problem som funnits i Norrköping under lång tid. Samma politik i fyra år till kommer inte att utveckla Norrköping. Därför får arbetet med vårt politiska program ta lite tid.

 

Vi är ödmjuka inför att vi kommer leda Norrköping genom en orolig tid. Det handlar om krig, begynnande lågkonjunktur och otrygghet i samhället för att nämna några saker. 

Det är stora utmaningar som kommer leda till förändringar och tuffa prioriteringar oavsett om vi vill eller inte. Där ser vi att nödvändiga åtgärder styrda av omvärlden kan ge oss möjligheter att utveckla Norrköping till en bättre kommun. En borgerlig regering på nationell nivå är positivt för Norrköping.

 

Avslutningsvis – tack till er som gett oss möjligheten att leda Norrköping. Nu väntar fyra år av hårt arbete men vi är gemensamt redo för utmaningen.


 
 
 
 
 
 
Norrköping: Valet 2022

Insändare: Allas lika värde i demokratiska val

Allas lika värde i demokratiska val

Debatt: Borgerlig samverkan: Vi förstår inte riktigt hur East Pride resonerar

Borgerlig samverkan: Vi förstår inte riktigt hur East Pride resonerar
Visa fler
Kommentera
Läs mer!

Debatt: Hoppas det blir bättre i Norrköping nu

Hoppas det blir bättre i Norrköping nu

Sophia Jarl vill förändra Norrköping – på 100 dagar ✔ Så vill hon spara i kommunen: "Ska inte gå till hokuspokus" ✔Här är löftena inför valet

Sophia Jarl vill förändra Norrköping – på 100 dagar ✔ Så vill hon spara i kommunen: "Ska inte gå till hokuspokus" ✔Här är löftena inför valet
Visa fler
Ämnen du kan följa