Det är dags att ta ansvar för er egen politik SSU

Grunden i vad debatten verkligen handlar om och varför SSU tog upp ämnet från början är Holmens etablering på Klintaberget.Olle Connman Ek, distriktsordförande MUF och Simone Öhrn, vice distriktsordförande KDU.
Grunden i vad debatten verkligen handlar om och varför SSU tog upp ämnet från början är Holmens etablering på Klintaberget.Olle Connman Ek, distriktsordförande MUF och Simone Öhrn, vice distriktsordförande KDU.

Till SSU:s glädje så behöver de inte oroa sig för att Norrköping inte ska ta ansvar för olika samhällsutmaningar.

Debatt 30 maj 2023 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Det är dags att börja ta ansvar för elproduktionen" NT 13/5

Energifrågan är avgörande för Sverige idag och i framtiden, något som inte minst regeringen visar att våra partier tar på allvar.

Det var en glädjande nyhet att Socialdemokratin också inser vikten av kärnkraft i det svenska energisystemet (trots att ni har kongressbeslutet på att verka för avveckling av kärnkraft). Men när SSU påstår att SMR är teknik som ”inte överhuvudtaget existerar ännu” så blir trovärdigheten i denna insikt minst sagt tveksam. Tekniken bakom SMR är långt utvecklad och redan under utbyggnad runt om i världen.

Trovärdigheten när det kommer till Socialdemokraternas och SSU:s nyfunna positivitet till kärnkraften är lika låg som för en väderprognos i april. Så sent som hösten 2021 kunde man höra Magdalena Andersson påtala ”Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen, men inte med ny kärnkraft, den är för dyr”. Att socialdemokraterna och SSU byter helt och hållet sin politik för att folkopinionen gick emot dem är inget nytt.

Grunden i vad debatten verkligen handlar om och varför SSU tog upp ämnet från början är Holmens etablering på Klintaberget. Den var närmare 80 vindkraftssnurror i en gemensam ansökan för placering i Finspång och Norrköping. De styrande i Finspång med S i spetsen sa tydligt och tidigt nej till detta. Har de berättat för er, SSU, varför de inte önskar vindkraftindustrier i Finspång?

Vad vi förstår så har de en bild av vindkraftsprojektet mycket lik den som Borgerlig Samverkan har i Norrköping. Nämligen att det inte skulle ge särskilt stor effekt för elförsörjningskapaciteten, men ha stor inverkan för de människor som bor i området.

SSU passar på att försöka göra en poäng av att KDU Östergötland har gjort motsatt ställningstagande till vindkraftsprojektet än vad KD Norrköping gjorde. Men det är väldigt enkelt, KDU är inte KD. Som ett ungdomsförbund som förstår betydelsen av att vara ett modigt och frihetligt förbund så vågar vi göra olika bedömningar än vad en lokal förening av partiet gör. 

Det är underhållande att SSU anser att vårt enkla konstaterande av den del Socialdemokraterna har spelat i avveckling av svensk kärnkraft är smutskastning och hävdar att avvecklingen hade skett oavsett politisk viljeinriktning. Men i nästa mening konstaterar att Barsebäck lades ner av diplomatiska skäl - diplomati gentemot Miljöpartiet kanske?

Avslutningsvis kan SSU var lugna att vi ungdomsförbund till den borgerliga majoriteten i Norrköping tar ansvar i den energipolitik vi driver våra partier framför oss med. Ni kan i lugn och ro vara förvissade om att med nuvarande regering kommer vi se en långsiktighet i energiförsörjningen av Sverige som inte bygger på ”diplomatiska beslut” utan verklighetsförankrade behov hos näringlivet och alla människor som utgör detta land – i Norrköping såväl som alla andra kommuner.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa