Det är planerbar energi som fattas

Miljöpartiet genom Robert Nordman och Hedda Ottesen framhåller i en debattartikel att den av MP och regeringen förda ”energipolitiken lett till en stor näringslivsutveckling”.

Inför förestående vinter planerar Svenska Kraftnät hur en el-ransonering i södra Sverige skall genomföras, skriver Hans Kindstrand.

Inför förestående vinter planerar Svenska Kraftnät hur en el-ransonering i södra Sverige skall genomföras, skriver Hans Kindstrand.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-08-06 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Klimatfrågan handlar om mer än bara energi" NT 27/7

Utveckling och förändring är nu inte samma sak. Att Miljöpartiet förändrat svensk energipolitik är det inte någon som helst tvivel om. Planerbar el-energi – kärnkraft – har avvecklats och ersatts av icke planerbar vindkraft. 

För att åstadkomma detta har ofattbara belopp överförts från närboende fastighetsägare och el-abonnenter till vindkraftsexploatörerna. Priset på el rusar och drar med sig inflation och räntor. I Miljöpartiets tydligt uttalade politik ingår att avveckla de sex svenska kärnreaktorer som återstår. 

Inför förestående vinter planerar Svenska Kraftnät hur en el-ransonering i södra Sverige skall genomföras. Förra vinterns rekordhöga priser förväntas kommande vinter att fördubblas. Det här är inte utveckling – det är en allvarlig förändring till det sämre. 

Planerbar energi är nu vad som fattas – vilket alla utom Miljöpartiet tycks ha insett. Om det behovet snabbt ska kunna tillgodoses måste nya gas- eller kolkraftverk byggas. Att bygga nya kolkraftverk är ingen bra klimatpolitik. Innan Rysslands krig i Ukraina är avslutat är väl nya gasturbiner inte något bra alternativ – eller vad säger Miljöpartiet? 

Den reservkraft som Karlshamnsverket producerar är redan fullt utnyttjad och den är inte fossilfri. Kanske tycker Miljöpartiet att även den ska släckas ner?