Obegripligt säga nej till förslaget om strandskyddet

Att göra det enklare för boende på landsbygden att bygga nära en sjö eller vattendrag har länge varit en viktig fråga för oss i Centerpartiet.

Det är inte bara i skärgårdssocknar som Sankt Anna som strandskyddet hämmar utveckling. Folk vill bygga och bo också i Östra Ryd, Västra Husby och Mogata. Varför säger Moderaterna nej till att underlätta det? skriver centerpartisterna Magnus Ek och Ulric Nilsson.

Det är inte bara i skärgårdssocknar som Sankt Anna som strandskyddet hämmar utveckling. Folk vill bygga och bo också i Östra Ryd, Västra Husby och Mogata. Varför säger Moderaterna nej till att underlätta det? skriver centerpartisterna Magnus Ek och Ulric Nilsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-05-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Moderaterna säger nej till förslaget om strandskydd" NT 5/5

Det handlar om att ta bort hinder för tillväxt på landsbygden och för att vi som bor här mer fritt ska kunna utveckla vår bygd. Det är därför det har varit ett av Centerpartiets krav i varje regeringsförhandling. 

Den proposition som Centerpartiet förhandlat fram med regeringen skulle innebära att strandskyddet förändras i grunden och blir mer rättvist. Detta skulle göra att det blir enklare att bo och verka i svensk landsbygd. Moderaterna och Kristdemokraterna krokade dock i riksdagen arm med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och avslog propositionen i sin helhet. Därmed stoppade man förslag som skulle leda till mer frihet för landsbygden. M, KD, V och SD sätter politiskt spel framför människors möjligheter att utveckla sin bygd. 

Det kan tyckas att förenklingsförslagen inte är tillräckligt långtgående, att mer bör göras. Centerpartiet anser också att förslaget borde vara mera långtgående. Dock fungerar kompromisser så – man kommer inte alltid hela vägen dit man vill. Förslagen i propositionen är ett delsteg mot att liberalisera strandskyddet på landsbygden. Om Moderaterna inte gillar allt i propositionen så hade man inte behövt säga ja till hela. Moderaterna hade kunnat acceptera vissa delar, säga nej till andra och söka majoritet för det i riksdagens utskott. Istället säger Moderaterna blankt nej till hela propositionen. Det gynnar ingen landsbygdsbo. Dagens strandskyddsregelverk finns fortfarande kvar intakt.

Att förslaget inte skulle innebära möjligheter till en friare utveckling och mer lokalt självbestämmande stämmer inte. Det föreslogs utökade möjligheter att peka ut strandnära utvecklingsområden, liksom särskilda undantag för lantbruket. Det hade gjort nytta i hela Östergötland. Det är inte bara i skärgårdssocknar som Sankt Anna som strandskyddet hämmar utveckling. Folk vill bygga och bo också i Östra Ryd, Västra Husby och Mogata. Varför säger Moderaterna nej till att underlätta det?

Att M, KD, SD och V i en ohelig allians väljer att säga nej till de mest långtgående förenklingsförslagen sedan strandskyddet infördes i sin nuvarande form 1975 är obegripligt. En frihetsreform med mer långtgående förslag än Alliansregeringens införande av LIS-områden 2009 och förenklingarna från 2013. Istället för förenklingar redan den 1 juli i år har människor på landsbygden i bästa fall ytterligare en utredning att se fram emot. Några alternativa förslag har partierna i fråga inte presenterat i sina följdmotioner. M, KD, SD och V offrar landsbygden för det politiska spelet. 

En levande landsbygd ger ett starkare Sverige. Centerpartiet kommer fortsätta kämpa för landsbygdens bästa. Vi ser fram emot den dag då fler partier inte bara pratar om hur viktig landsbygden är – utan också visar det i handling.