BĂ€ttre kritisera politiker som bara ser till sitt eget

Hans Stigssons ledare Àr alltid intressanta, ofta kloka, ibland skruvade. Men förra fredagens ledare om Finlands Nato-ansökan hade nog lite vÀl kort mognadstid.

Erdogan drar in kurdfrĂ„gan, Urban interna demokratiska processer och EU-bidrag. För övrigt, Ă€ven Amineh Kakabaveh som drog samma kort som Erdogan fast Ă„t motsatt hĂ„ll. Ingen av dessa frĂ„gor har med Nato att göra och borde behandlas för sig, skriver Johan Bagge.

Erdogan drar in kurdfrĂ„gan, Urban interna demokratiska processer och EU-bidrag. För övrigt, Ă€ven Amineh Kakabaveh som drog samma kort som Erdogan fast Ă„t motsatt hĂ„ll. Ingen av dessa frĂ„gor har med Nato att göra och borde behandlas för sig, skriver Johan Bagge.

Foto: Burhan Ozbilici

Debatt2023-03-24 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

ApropÄ

"En nordisk tradition av att överge varandra" NT 17/3

Att i samma ledare nĂ€mna förrĂ€deri och att Finland inte avvaktar med sin ansökan tills Sverige har kommit i kapp Ă€r att stĂ€lla vĂ€l höga krav pĂ„ en vĂ€nligt sinnad granne. Finland beslutade pĂ„ samma gĂ„ng som Sverige att starta en Nato-process. Nu tycks alla hinder för Finland vara undanröjda. SĂ„ bra! Skulle man dĂ„ Ă€ndra sig och sĂ€ga till Turkiet ”Nej just nu vill vi inte, vi Ă„terkommer”?

Återblickar pĂ„ nordiskt samarbete sedan 150 Ă„r gör liknelsen möjligen underhĂ„llande, men likafullt helt irrelevant. Historien upprepar sig inte. Hans Stigsson nĂ€mner unionsupplösningen 1905 men det framgĂ„r inte om han tycker att den nordiska borde hedrats och Sverige startat kriget mot Norge. Det var ju Ă€ndĂ„ sĂ„ nĂ€ra.

Hans Stigsson borde snarare rikta in sej pĂ„ politiker som, nĂ€r saker stĂ€lls pĂ„ sin spets, alltid i första hand ser till sitt eget fögderi, det vill sĂ€ga sina egna möjligheter att bli omvalda, och dĂ„ blandar ihop saker som inte alls har med varandra att göra. Erdogan drar in kurdfrĂ„gan, Urban interna demokratiska processer och EU-bidrag. För övrigt, Ă€ven Amineh Kakabaveh som drog samma kort som Erdogan fast Ă„t motsatt hĂ„ll. Ingen av dessa frĂ„gor har med Nato att göra och borde behandlas för sig.

Jag tycker vi ska gratulera Finland och var glada Ă„t att vi fĂ„r en vĂ€nligt sinnad Nato-medlem mellan oss och Ryssland. Vi svenskar kommer sĂ„ fort vi kan, vi har bara först lite egna saker att prata med Turkiet om. 

Johan Bagge

Svar direkt

Att kalla det för förrÀderi Àr kanske lite hÄrt, men bara för ett par mÄnader sedan ansÄgs den gemensamma resan in i Nato för bÄde sÀkerhetspolitiskt grundlÀggande och politiskt helt sjÀlvklar. Som ledarsidan tidigare konstaterat Àr det fullt begripligt att Finland prioriterar ett snabbt Nato-medlemskap, Àven om det innebÀr att aktersegla Sverige. Men att detta fÄr negativa konsekvenser för sÄvÀl svensk sÀkerhetspolitik som det nordiska samarbetet Àr uppenbart.

Hans Stigsson

politisk redaktör pÄ NT