Marcus vann på glädjen

Marcus Jehrlander fick fram kameran i rätt ögonblick för att få en klassisk motljusbild av slänggungorna på Gröna Lund på en klassresa i somras. Med den vann han UngNT:s fototävling.

1 juni 2012 08:00

Marcus skickade in fyra bidrag till tävlingen och det var hans bild på slänggungorna som tog sig till final. Efter att finalisterna presenterats var det omröstning på nt.se och det var bilden på slänggungorna som gav Marcus segern i årets fototävling, med temat glädje.
– Jag tror att alla kan relatera till min bild. Nästan alla har åkt slänggungorna och vet hur det känns. De allra flesta associerar nog det med glädje, säger Marcus Jehrlander.

Sedan två år tillbaka har fotograferandet tagit mer och mer plats i Marcus liv. Han fick sin systemkamera i konfirmationspresent och den har fått följa med honom på många äventyr.
– Då önskade jag mig en kamera bara för att jag inte kunde komma på nåt bättre att önska mig, säger han.
Att önska sig just en kamera visade sig vara en bra idé. I dag är Marcus Nikon D3000 rejält utsliten och fyra linslock har gått i bitar på vägen.
Det senaste sprack för inte mer än några dagar sedan. Ett fotografjobb är en framtidsdröm för Marcus och ett ihärdigt fotograferande tror han är en viktig bit på vägen. Med dagens hårda konkurrens tror han dock att det kan bli svårt att slå sig fram.

– Det är så många som vill bli fotografer i dag. Min dröm är att kunna resa
i världen och bli igenkänd genom mitt fotograferande, säger han.
Vilka motiv fastnar oftast på dina bilder?
– Jag fotar helst landskap. När jag har tid över går jag ut på promenader och då blir landskap det naturliga att fotografera för mig. Ibland tar jag även bilder kompisar när vi är ute och gör någonting.
Vad tycker du gör en bra bild?
– Skärpa, det gör allt. Bara bilden är skarp på något sätt kan jag tycka att den fungerar. Det finns så många olika ljus och motiv som kan bli bra på olika sätt, men skärpa tycker jag alltid krävs.
Trodde du att du skulle vinna tävlingen när du såg finalbilderna?
– Det var väldigt ovisst vem som skulle vinna, tyckte jag. Det var några bilder som var riktigt bra. Jag blev jätteglad när jag fick ett telefonsamtal där de sa att jag vunnit, avslutade en nöjd vinnare.

<p>Vem är det?</p>

Namn: Marcus Jehrlander.
Ålder: 16 år.
Bor: Smedby.
Gör: Går ekonomi-/juridikprogrammet på Kungsgård,
Intressen utöver fotografering: Musik och spela datorspel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathilda Delefors