Hunts krav på IFK – och oron: "Spelar vi i superettan då?"

Hunts krav på IFK – och oron: "Spelar vi i superettan då?"

Norrköping
Lästid cirka 16 min

Hyllad och bespottad. Alla tycker något om Peter Hunt. Han själv målar upp en bild av att IFK Norrköping kommer vakna upp till en brutal verklighet. "Det går inte att krama ur vatten ur en sten", säger han.

Caféet i centrala Norrköping doftar bryggkaffe och nybakat bröd. Peter Hunt sätter sig vid ett bord. Där osar kritik.

– Det är lätt att gnälla, men min absoluta uppfattning är att IFK bör kalla till ett nytt årsmöte och välja en ny styrelse. Tiden går, det ordinarie årsmötet är i februari. Ska man göra förändringar och rekrytera nytt kan det gå ytterligare ett halvår. Spelar vi i superettan då?

Som ordförande i IFK Norrköping var Peter Hunt med om resan från andradivisionens bottenstrid till SM-guld, Europaspel och mångmiljonförsäljningar.

Men han är också klubbens ende ordförande som inte beviljats ansvarsfrihet.

I februari 2021 avgick han under uppmärksammade former. För Expressen vittnade tidigare klubbanställda redan i december 2020 om något som beskrevs som tystnadskultur och ett närmast diktatoriskt ledarskap. Flera var öppet kritiska mot arbetsklimatet, bland andra Stefan Hellberg. Då startade supportergrupper det så kallade Kamratuppropet för att byta ordförande. Inte nog med det, klubbens revisorer slog larm om att Peter Hunt inte följt formalia vid bland annat övergångsförhandlingar. På årsmötet i februari gick medlemmarna på valberedningens linje och valde Sakarias Mårdh till ny ordförande.

Peter Hunt har gjort ett fåtal intervjuer sedan dess, men nu – när krisrubrikerna omgärdar IFK – går han med på att träffa oss och ge sin syn på klubben han lämnade efter sig.

71-åringen har inte besökt Platinumcars arena sedan han stämplade ut för drygt tre år sedan.

– Så länge människor är kvar i ledande ställning finns inget skäl för mig att vistas där.

Har du blivit inbjuden till någon match?

– Jag tror att jag fått något mejl, men jag har egentligen inte blivit tillfrågad kring råd eller kommentarer efter att jag lämnade. Jag behöver själv inte söka upp människor, jag är inte i positionen där jag ska ha uppfattningar. Å andra sidan har jag ganska bred kunskap kring elitfotboll. Det har klubben definitivt inte nyttjat. Det är upp till styrelsen.

Du tycker att de borde rådfrågat dig i vissa frågor?

– Jag ska inte säga så, jag hör själv hur konstigt det låter, som om jag skulle sitta med lösningar. Men det är lite märkligt att det blev en sån skilsmässa. Jag tror att en del styrelsemedlemmar inte heller är bekväma med hur vi skiljdes åt. Det finns inget naturligt sätt för mig att agera, jag har ingen annan position än att vara medlem.

undefined
Peter Hunt är fortsatt aktiv i sina bolag, och sedan i fjol en del av Vita Hästens styrelse. Han känner sig som hemma i Norrköping, men har även boende i Stockholm, Portugal och Estland. Om några dagar ska han till Dubai på affärsresa.

”Det som händer i IFK i dag är väntat”

Peter Hunt har fått tid och ro att reflektera kring det turbulenta uppbrottet. Han tycker samma nu som då. 

Han viker sig inte.

– Det var ett knivhugg. Jag moraliserar inte så mycket, men anser att vissa var ett gäng syltryggar. De ville synas när det gick bra, sen triggades ett drev i gång mot mig och en del valde alldeles uppenbart sida. Då var det svårt för mig, och egentligen inte önskvärt, att ta några strider. Fine, jag hade gjort mitt och fick dra mig tillbaka.

Vilka personer syftar du på när du säger "syltryggar"?

– Jag vill inte gå in på namn, det blir inte fruktsamt. De vet själva vilka jag syftar på. Andra i styrelsen, inte bara jag, blev också rundade. De här personerna angrep föreningen och hade inte bättre på fötter. De ledde in föreningen på en farlig väg som vi ser resultatet av nu. Sen har en hel del av de som drev det droppat av. Jag vill samtidigt poängtera att jag inte känner alla i dagens styrelse. Där är jag försiktig, för jag vet inte hur de jobbar.

En spricka i dåvarande styrelsen blev publik i januari 2021 när fem av sju ledamöter skrev ett öppet brev. De ställde sig bakom klubbdirektören Jens Magnusson och lade ansvaret för arbetsmiljön på "styrelsen och ytterst dess ordförande".

Redan när Peter Hunt avgick var han kritisk mot sin efterträdare, som varit suppleant i Hunts styrelse. Nu återkommer liknande åsikter.

– Det som händer i IFK i dag är väntat. Herregud. Det finns flera skäl: engagemang, kompetensbrist, att inte inse vad som krävs för att driva en verksamhet som omsätter plus 100 miljoner och har uppemot 70 anställda. Det känns som att många av de ansvariga snarare tycker att föreningen är till för dem än tvärtom. Då är man på en farlig väg. Det såg jag då och det ser jag nu.

Samtidigt upplevde personer hugg i ryggen av dig.

– Det är berättigat att du säger det. Jag har varit en kravställare, men för föreningens bästa. Inte en enda person har konfronterat mig vad gäller mitt ledarskap eller varför miljön skulle vara så dålig. Det är en kollektiv uppfattning, men än i dag vet jag egentligen inte vad de syftar på. Det finns skrönor och historier om att personer skulle vara rädda för mig, att det skulle vara någon despotism.

Du kan inte känna igen dig i det?

– I mina företag har jag över tusen anställda. Jag har aldrig upplevt det. Man måste ställa krav, ta snabba beslut och agera på ett visst sätt för att driva en sån här förening.

undefined
"Jag tror att fler klubbar i idrotts-Sverige har blivit drabbade av någon form av kotteri. Professionalismen krockar med idealismen. Många drivs av egna personliga kriterier. Då blir det fel", säger Peter Hunt.

Såg du inte dig själv i spegeln? Sköt du bara den kraftiga kritiken ifrån dig?

– Jag satte mig och funderade kring grunden i det hela. Nu blir det kanske för mycket om mig personligen, men jag vill ändå ha det sagt: miljön var inte bra. Varför kan man ha synpunkter kring. Vi hade en för stor kostnadskostym driftmässigt, vilket IFK fortfarande har. Tittar man på allsvenska föreningar i fotboll, och kanske även i hockey, tänker man att de lågt hängande frukterna är de bästa för att jobba; tidigare spelare och ledare får anställningar.

– Det är inte säkert att sådana rekryteringar är de bästa. Det innebär att det finns någon form av nepotism och svågerpolitik som bidrar till en väldigt svårhanterlig organisation eftersom det finns så känslosamma band till föreningen. Många kan fotboll, men har inte utbildning för att jobba med vissa frågor. Det var precis vad som hände. I flera år hade vi stora bekymmer med misskötsel av klubben.

Enligt Peter Hunt hade IFK bland annat problem med svinn från kioskerna innan arenan blev kontantfri 2017. Något som den tidigare ordföranden menar att han behövde ta tag i.

– Då kom rykten om att vi var för hårda, att man var rädd och så vidare. Jag kan inte ta så allvarligt på det.

Du hade hårda nypor?

– Absolut.

Och då uppfattades det som...

– ... obehagligt. Ingen tvekan om det.

Du kan förstå att folk uppfattade det så?

– Absolut, men frågan är om man ska låta sånt passera. Har du klubbens bästa för ögonen ska du agera. Det kan te sig i märkliga uttryck, att enskilda personer vill försvara andra. Vi kunde hamna i märkliga debatter. Som ordförande kunde jag inte ha uppfattningar om enskilda individer. När jag blev antastad, om jag uttrycker mig så, från intressenter i klubben tog det fäste. Framför allt i sociala medier. Jag skulle inte agera annorlunda om jag varit ordförande i dag. Inte alls.

undefined
"De ansåg säkert att det skulle bli bättre för föreningen, men tre år senare ser vi resultatet", säger Peter Hunt om uppbrottet.

Kan du vara självkritisk när du ser tillbaka på din tid i IFK?

– Klart att jag kan. Då frågar du vad det skulle vara, men jag kan inte direkt peka på att jag kunde gjort annorlunda här eller där. Man får ta mig som person, like it or not, men i grunden tror jag att jag har en human inställning till människor. Jag hjälper gärna de som är lite svagare och har inget behov av att synas i näringslivskretsar eller på tillställningar.

Såg du en arvtagare till dig när du lämnade?

– Definitivt. Jag vill inte gå in på namn, men flera var uppe för diskussion. Jag ville överlämna i god ordning, men fick inte tillfället. Nu har vi en ordförande som... resultatet talar för sig självt. Jag vill inte vara med i en retorik där jag sitter och säger att jag var mycket bättre, men jag vill förklara. Det är svart på vitt, så här ser det ut. Vänta in när bokslutet kommer i februari.

Vilken del har du i att klubben hamnat där den är i dag?

– Inte ett dugg, precis tvärtom. Titta på det egna kapitalet när jag gick och var det är i dag. Men jo, jag skulle ändrat strukturerna och rekryteringsbasen i organisationen. 

Då, 2020, hade IFK:s egna kapital vuxit till 147,9 miljoner kronor. Den dittills högsta noteringen. Året efter – det första utan Peter Hunt – växte det med ytterligare tio miljoner kronor. Sedan dess har det egna kapitalet minskat och är nu under 2020 års nivå.

– Om jag gör analysen kring varför IFK ligger på kvalplats hävdar jag att vi haft den yttersta fotbollskompetensen på tränarsidan; Rikard Norling, Glen Riddersholm och Andreas Alm. Deras individuella fotbollskunskap överstiger den ackumulerade kunskapen som finns i föreningen.

– Var är felet? Det är en totalt felbyggd trupp. Det faller tillbaka på styrelsen. Det är orättvist att anklaga spelarna, det går inte att krama ur vatten ur en sten. Det är lätt att skylla på en tränare, högerback eller mittfältare, men de har blivit anställda av klubben. Vet du var felet i en verksamhet är och kan analysera det ligger lösningen runt hörnet. Kan du inte sätta fingret på felet blir förändringarna sällan till det bättre.

undefined
Peter Hunt.

Spelet bakom storförsäljningen

Under IFK:s senaste glansdagar var klubben en svensk framgångsfaktor på transfermarknaden. Stukade spelare blommade och blev sålda för stora summor.

Peter Hunt berättar om spelet bakom försäljningen av Arnór Sigurdsson precis innan transferfönstrets deadline sommaren 2018.

– En person från Norrköping bodde i Moskva, hade ingångar i CSKA och var kompis med min granne. Sportchefen i CSKA Moskva ringde min granne och bad honom gå över staketet för att påverka mig att sälja. Jag styrde förhandlingen och hade negligerat sportchefen. Det var ett taktiskt spel från mig: "Kom inte med 350 000 euro".

– Det slutade med att vi sålde Arnór Sigurdsson för nästan fyra miljoner euro. CSKA hade bråttom och vi fick bråttom. Det var ett spel som visar hur komplext det kan bli. Så ser fotbollsindustrin ut i dag, det snurrar så fruktansvärt fort.

undefined
Peter Hunt tycker att IFK Norrköpings trupp är på tok för svag.

Sedan dess har IFK:s truppvärde sjunkit. Vid årsskiftet 2021 värderade Transfermarkt klubbens spelare till 212 miljoner kronor, näst högst i allsvenskan. Tre år senare har IFK visserligen tjänat över 111 miljoner kronor på spelarförsäljningar, men samtidigt har truppvärdet krympt till runt 154 miljoner kronor. Ett tapp på 27 procent. Inflationsjusterat är värdeminskningen än större och IFK har allsvenskans åttonde mest värdefulla trupp.

Under samma period har de allsvenska klubbarnas marknadsvärde ökat med 50 procent. IFK Norrköping är enda klubben som tappat i värde.

Peter Hunt upplever att IFK sålt smöret och tappat pengarna.

Storföretagaren, som sedan i fjol har en roll i Vita Hästens styrelse, tar fram ett papper med en ekonomisk sammanställning från IFK:s senaste årsmöte. I en livlig utläggning motiverar han varför han inte blir förvånad om minusresultatet hamnar på 30 miljoner.

– Det här vet styrelsen om, det är jag övertygad om. Vad händer då? Köpstopp, tvärstopp. Ändå anställer de ny personal. Jag vet inte vad som händer innanför väggarna i styrelserummet, men utifrån har jag varken sett något beslut som kan förändra eller någon varning till oss 2 000 medlemmar.

– Valberedningen har totalt misslyckats, varit tondöv. De reagerade ganska kraftigt mot mig för tre och ett halvt år sedan, men nu sägs det att allt är väldigt bra. Det borde ha kommit fram hur föreningen missköts. Tiden kommer visa det, jag kan siffrorna som finns.

Peter Hunt refererar till Uefas finansiella ramar, som exempelvis innefattar varningsflaggor när 70 procent av intäkterna i en klubb hamnar bland personalkostnaderna.

– IFK Norrköping har 82 procent av sina budgeterade intäkter i personalkostnader. Hur fasen ska det gå ihop? Jens Gustafsson är i Pogoń Szczecin, där jag känner ägarna. Över 90 procent av deras intäkter är lönekostnader. En klubb som spelade i Europa, kom fyra i polska ligan och var i cupfinal är på konkursens brant. De bränner pengar och har inget kvar att sälja.

– IFK är en koncern med hundratals miljoner i värde, en omsättning på 150 miljoner om vi ser koncernmässigt – och så driver man det på ett totalt lekmannamässigt sätt. Jag är hård i min kritik, men står för varenda ord. Inom en snar framtid kommer man brutalt vakna upp i det här och tänka: Hur kunde det hända? Men det har varit en öppen bok i flera år.

Vad borde personer ha sett i den öppna boken?

– Det ekonomiska resultatet är ett mått av hur verksamheten bedrivits, men genomsnittsmedlemmen vet inte hur det egentligen går för föreningen ekonomiskt. De har inte fått informationen. Borde inte medlemmarna få ta ställning i fler frågor och ha resonemang eller en öppen debatt om det ekonomiska läget? När klubben inte är tillräckligt transparent blir det misstankar, folk blir oroliga. Det är ett grundproblem.

Hur menar du när du påstår att folk i klubben har agerat lekmannamässigt?

– Jag tror att många inte förstod vad som förväntades av dem. I en styrelse har många jobb vid sidan av, precis som jag. Min poäng är att man måste inse att det kräver väldigt mycket engagemang om man tar en ansvarsposition. Mycket faller på valberedningen. Vilka väljer man? Hur sker urvalsprocessen?

undefined
Peter Hunts sista tid i IFK Norrköping var turbulent på många sätt: "Det blev en helt galen situation när revisorerna satt med på sex styrelsemöten i slutet."

Hunts siste tränare

Efter SM-guldet 2015 jagade Peter Hunt ett nytt, men i stället för euforiska scener på Tyska torget blev resultatraden sämre under hans sista år i klubben. Vi frågar om vägskälet då Rikard Norling och flera etablerade spelare anslöt kan ha att göra med dagens svåra läge.

Då ger Peter Hunt en inblick kring delar av tränarkarusellen som snurrat.

– När Janne Andersson slutade hade vi Norling som förstaval inför 2016. Vi var väldigt nära, kontraktet låg färdigt och skulle bara undertecknas. Då fick han erbjudandet från AIK. 2020 blev det aktuellt igen när Jens (Gustafsson) tillsammans med föreningen valde att gå.

– I sista matchen 2020, mot Helsingborg som redan åkt ur, förlorade vi och blev sexa. Bland vissa i spelartruppen fanns kritik mot matchcoachningen och en assisterande tränare. Jens och jag jobbade jättenära. Jag framförde kritiken och att vi kanske skulle ta in en ny röst i tränarstaben. Jens ville inte skicka ut en kollega och var inte beredd att göra förändringar i sin stab.

Peter Hunt uppger att han då kom med ett annat förslag.

– Jag erbjöd honom att bli sportchef. Han var smickrad, men kom tillbaka och sa att han ville vara tränare ett tag till.

– Det fanns strömningar i styrelsen som ville bli av med Jens. Han hade kontakter med AIK och jag gav Björn Wesström, som var sportchef där, tillåtelse att prata med Jens mitt under brinnande säsong 2020. Men det blev inte så. Till slut kom vi ändå överens med Jens om att han skulle lämna. Det har målats upp att vi sparkade honom, men riktigt så var det inte.

Fem år efter det första försöket flyttade Rikard Norling till Östergötland inför säsongen 2021.

– Fem av sju i styrelsen ville ha Norling, två hade en annan meriterad kandidat. De tyckte inte att Rikard Norling stämde överens med IFK Norrköpings värdegrund. Det var helt enormt att höra. Letar ni fram gamla styrelseprotokoll ser ni det, säger Peter Hunt.

– Norling var ingen sportchef och inte anställd för det. Då bildades en sportgrupp och det skar sig direkt. Rikard satt med en trupp som var åderlåten. Det blev en totalt felaktig bedömning av hur ekonomin såg ut. Rikard kom inte till något dukat bord, utan fick kämpa.

Ditt ansvar då?

– Jag satt fast i Portugal i ett halvår på grund av pandemin. De hade styrelsemöten utan mig, jag blev rundad.

undefined
Peter Hunt i samband med en allsvensk match sommaren 2020.

Hur kunde du bli rundad som ordförande? Alla styrelsemöten måste ha varit digitala.

– Styrelsearbete är en dynamisk verksamhet där det även sker informella kontakter. Exempelvis informerade en ledamot styrelsen, utan att jag hade någon aning, om att ett antal stora sponsorer skulle hoppa av om jag satt kvar. Det var inte protokollfört. Därför kan jag säga att jag blev rundad. Samtidigt hade jag någon bundsförvant, så jag kunde bli informerad om sånt som inte protokollfördes. Det fanns informella möten vid sidan, klart som tusan att det var så. Så gör man inte i en förening, de skulle ha konfronterat mig som ordförande. Jag borde ha varit med i diskussionerna.

Att inte allt styrelsearbete blivit protokollfört är en allvarlig anklagelse.

– Ja. Allt sägs inte på ett styrelsemöte, man kan säga saker innan och efter. När de här personerna ser sig i spegeln kommer de känna igen sig. Du hör att jag blir lite upprörd när jag pratar om det. Jag vill förklara att det här sättet inte varit bra för föreningen.

undefined
Färgstark vägg. Färgstark 71-åring.

Villkoret för nytt engagemang 

I Peter Hunts företagsnätverk ingår många av IFK:s sponsorer. Han vet hur vindarna blåser.

– Jag känner de flesta av de större sponsorerna, men det finns ingen anledning för mig att påverka och diskutera med dem. Ni får nog ut mycket bättre svar av dem än vad jag kan ge.

Som den storföretagare du är – har det varit aktuellt att gå in som partner till IFK?

– Jag hade definitivt varit det om jag lämnat i lugn och ro. Jag tror att IFK gått miste om en partner som kunde ha stöttat föreningen.

Har det funnits någon diskussion om det sedan du lämnade?

– Nej, nej, nej.

Vad krävs för att du ska sponsra IFK?

– Andra människor i ledningen som jag har förtroende för. Jag ska absolut inte lova att jag ska bli storsponsor till IFK Norrköping, men jag skulle definitivt hjälpa till om jag kunde. Någon position i föreningen vill jag inte tillbaka till.

Har medlemmar frågat om du kan hjälpa klubben på något sätt?

– Ja, det är frekvent på messenger, sms och mejl. Det har funnits ett stort stöd för mig.

Upplever du att du är en vattendelare i stan?

– (Skratt) Inte alls, jag är ingen vattendelare.

Vad tror du hade hänt om du hoppat av ett år tidigare? Bet du dig kvar för länge i jakten på mer framgång?

– Nej, vi var all time high vad gäller eget kapital. Den långsiktiga kurvan var inte nedåtgående. Jag såg möjligheter att det skulle växa ytterligare.

Nu har du gett bilden av att du trycktes ut ur föreningen av externa krafter. Sätter inte du ett liknande tryck på dagens styrelse?

– Nej, jag tycker att resultaten sportsligt och ekonomiskt talar för sig själv. Väldigt många medlemmar säger till mig att de inte visste att det var så här. Alla måste inte ta mig på allvar, men oavsett vad jag säger eller ej så kommer sanningen fram. Den understryks av sportsliga och ekonomiska resultat. Än har inte de ekonomiska resultaten presenterats, men jag är duktig nog på ekonomi och kan se vartåt det är på väg. Och det har inte medlemmarna blivit informerade om.

Det är uppenbart att Peter Hunt inte har släppt sina känslor för varken IFK Norrköping eller vissa personer i klubben. Vi frågar om han känner skadeglädje efter den känsliga skilsmässan.

– Inte det minsta, jag vill inget annat än att föreningen ska gå bra och blomstra. Jag vill att det ska vara en ledande klubb som kommer ut i Europa. Jag känner besvikelse och lite bestörtning, men ingen skadeglädje.

Fotnot: NT har vid upprepade tillfällen gett Sakarias Mårdh och IFK Norrköping möjligheten att bemöta kritiken mot styrelsen och ordföranden, men de har valt att avstå.