De träffades strax före krisen – tvingades vara nykära på distans

De träffades strax före krisen – tvingades vara nykära på distans

Norrköping
Lästid cirka 8 min

Tillsammans med maken Trey satsade Samantha Cary på sig själv och tog ett språng ut i det okända. Hon landade i Norrköping, i en lägenhet mitt emot arenan där hon gjort sig själv omöjlig att peta. "Det har varit det bästa beslutet vi någonsin tagit", säger Trey Angel.

Det är lördag den 25 maj. Klockan är några minuter över 16 och Platinumcars Arena har just utbrustit i extas. För första gången någonsin har IFK Norrköping tagit ledningen i ett allsvenskt östgötaderby mot de bittra rivalerna Linköping.

Med sitt första professionella mål har den 23-åriga amerikanska vänsterbacken Samantha Cary precis givit hemmalaget ledningen. Ett mål som skulle visa sig bli avgörande.

Bland de 4 250 supportrarna på plats finns det ingen som skriker högre än hennes make Trey Angel.

– Jag kunde inte tro det, säger han.

undefined
"Jag är rätt säker på att min familj ringde honom direkt efter målet för att fråga om det där verkligen just hände. De såg matchen på tv:n men var helt chockade över att jag gjorde mål", säger Samantha Cary.

Det är nu några månader senare. Vi sitter bara ett stenkast bort från arenan där allting utspelade sig – på en soffa i parets välstädade lägenhet. "Sam" och Trey har nyss vågat börja inreda bohaget lite mer. Nu när de vet att de kommer bo kvar här ett tag till.

Tre veckor har gått sedan Sam förlängde med IFK Norrköping. Kontraktet som tidigare gällde fram till november, sträcker sig nu även över nästa år. 

Ett beslut som var lätt att ta.

– Att flytta hit var lite av en chansning – både från mitt håll och från klubbens håll. Jag såg det som en möjlighet att satsa på mig själv, men samtidigt finns det mycket ovissheter kring amerikaner som går från college-fotboll till europeisk proffsfotboll. Men i takt med att det gått bra för mig i år, samtidigt som klubben är på väg uppåt, visste jag att jag ville vara en mer långsiktig del av detta projekt. Norrköping känns som hemma för oss nu, säger Samantha Cary.

Hon har spelat varenda minut av damallsvenskan sedan hon kom till IFK – och kan knappast klaga över avståndet till jobbet. Balkongen från lägenheten vetter rätt mot Platinumcars Arena, varifrån man kan se ända in på gräset.

– Hon är ju ganska högljudd, så om jag sitter här på balkongen och läser samtidigt som de tränar brukar jag kunna höra henne inifrån arenan, säger hennes 24-åriga make Trey Angel.

undefined
Trey och Sam berättar att de trivs med att livet är "långsammare" i Sverige. "I college kändes det som att hela mitt liv var schemalagt. Här har jag lärt mig uppskatta de små sakerna mer", säger Sam. "Vi är stora fans av fika till exempel. I USA köper du alltid kaffe för att skynda vidare någon annanstans, men i Sverige sitter man ner, tar det lugnt och njuter av sällskapet", säger Trey,

Från att den första kontakten ned IFK etablerades till att allt blev officiellt, gick det väldigt snabbt. Efter att ha tränat några veckor med NWSL-laget Racing Louisville insåg Sam att hon skulle behöva byta miljö.

– Jag var hungrig efter att bli bättre, och jag såg inte att jag skulle få chansen att utvecklas eller få speltid där. Så jag bad min agent sondera terrängen och plötsligt ringde han en dag och frågade: "Vad tror du om Sverige? Du har en intervju med coachen i morgon", berättar hon.

På torsdagen hade hon möte med Tor-Arne Fredheim, på lördagen fick hon kontraktet – och på måndagen den 29 februari anlände hon till Sverige.

Maken Trey var inte långt bakom.

– Han hade hela tiden sagt att han kommer stötta mig och min fotbollskarriär oavsett vad. Och det kan man ju alltid säga, men plötsligt var det nu vår verklighet. "Planet håller på att bokas, hur vill vi göra?"

Vad var din reaktion?

– Det var galet. Det var en hektisk tid på jobbet för mig då. Jag jobbade inom finans så vi hade fullt upp med budgetar och annat. Jag tänkte väl, absolut det är väl inga problem att flytta om någon månad, men då sa hon bara, "nej, de vill att jag ska flyga dit nästa vecka". Och då var det lite mer... Woah, säger Trey.

– Men jag visste att detta var det bästa alternativet för hennes karriär, så jag sa: "Let's do it". Det har varit det bästa beslutet vi någonsin tagit.

undefined
Både Sam och Trey hade sina familjer från USA på besök tidigare i sommar. "Vi lyckades få plats med att bo sju pers här inne i den här lilla tvåan", säger Sam stolt.

Sagt och gjort sa Trey upp sig från jobbet samma dag, och började planera hur han skulle flytta till Sverige.

– Jag är så oerhört tacksam för honom. Han ryckte upp hela sitt liv och lämnade jobb och familj för att flytta med mig till Europa så att jag kunde följa min dröm, säger Sam.

Det var inte en fråga för dig att stanna i USA?

– Nej, vi har redan testat långdistansförhållande så jag känner mig klar med det, svarar Trey.

Ge honom en chans. I värsta fall blir det en rolig historia

Paret träffades 2020 när de båda gick på college i Iowa.

– Vi träffades på Tinder (skratt), en klassisk kärlekshistoria, säger Sam.

– Jag fick jobba hårt för det, säger Trey med ett leende.

Det hela började med att Trey bjöd ut Sam på en dejt, men när han inte fick något svar hörde han av sig igen.

– Han skrev något i stil med: "Du kan väl svara i alla fall. Om du inte vill prata med mig mer så lovar jag att inte höra av mig, men du kan väl ge mig en chans". Så då ringde jag min mamma och sa, hur fräck kan man vara? Att hoppa på mig för att jag "ghostat" honom, vem tror han att han är?

Som tur var hade Trey tidigt uppbackning från sin framtida svärmor.

– Hon tyckte ändå det var beundransvärt att han stod på sig och sa att jag borde ge honom en chans. I värsta fall blir det en rolig historia. Så vi gick på en dejt och ... sen dess har det varit vi.

undefined
Trey friade till Sam den 24 augusti 2022. Han gick ner på knä vid bredvid Iowa Hawkeyes fotbollsplan, där hans blivande hustru spelade dag ut och dag in under hennes fem år på college.

Bara någon månad efter deras första dejt kom pandemin – som slog hårt mot USA. Universitetet stängde ner och alla behövde flytta hem. När de väl kom tillbaka efter sommaren behövde Sam vara extra försiktig. Hon covid-testades varje dag för att få fortsätta spela fotboll, och fick under inga omständigheter träffa Trey.

– Trots att vi bodde i typ samma kvarter nu var det som att vi fortfarande hade ett långdistans-förhållande. Vi fick nöja oss med att lämna lappar och vinka genom fönstret. Det var ännu tuffare. Att som nykära bo så nära varandra men ändå inte få träffas.

Men paret härdade ut. Sommaren 2022 förlovade de sig, och den 10 december 2023, bara ett fåtal månader innan deras livsförändrande flytt över Atlanten, gifte de sig.

– Vi sa det att om vi fortfarande kan vara i ett kärleksfullt och hälsosamt förhållande efter de nio månaderna på distans, då kan vi klara av allt, säger Sam.

undefined
Samantha Cary gifte sig med sin Trey Angel den 10 december 2023 i Iowa City, Iowa.

Här i Sverige har Trey, som han själv beskriver det, nu två tillfälliga "låtsasjobb". Det ena är en deltidstjänst på distans för ett amerikanskt företag som sköter biljettförsäljning för olika idrottslag.

Hans andra "yrke" – är hundvakt.

– Det finns en app, Sam kallar den Tinder för hundar, där folk som ska resa i väg eller något kan gå igenom profiler och välja ut en hundvakt. Vi brukar oftast ha en två till tre hundar här hemma varje vecka som folk betalar oss för att ta hand om, säger han.

– Vi får både kärlek från valpar och pengar. Det är perfekt, utbrister Sam.

Man känner sig rätt hjälplös när man får samtal från läkarmottagningen och inte kan gör något för att man är så långt bort.

Att flytta från USA till Sverige kommer med sin släng av utmaningar. En av dem har varit språkbarriären. För att motverka detta tar både Trey och Sam svenska-lektioner inne på Platinumcars Arena tillsammans med Maya Antoine, Vesna Milivojevic och numera även nyförvärvet Sigdís Bárðardóttir.

– Jag pratar lite svenska. Jag förstår "more" svenska, säger Sam med en kraftig amerikansk brytning.

– Vi kan inte rulla våra r, det är det största problemet just nu. Jag har försökt framför spegeln, tittat på Youtube-tutorials, men det vill sig inte (skratt). Men nej det är så roligt, vi kallar det "international bonding".

– Jag är sämst av alla. Förutom när vi ska prata med hundar, där är jag vass, säger Trey med ett leende.

När NT pratade med deras lärare, Maggan Björklund, tidigare i sommar, beskrev hon paret som "så ambitiösa att det inte ens går att beskriva hur ambitiösa de är". Beröm som får det amerikanska paret att skratta till.

– För sex månader sedan förstod vi inte ett ord svenska, men nu kan vi ändå hålla en ganska grundläggande konversation, beställa fika och handla på matbutiken, säger Sam.

– Vi tränar extra hårt nu så att vi kan imponera på familj och vänner med våra svenska-kunskaper när vi åker hem till USA över jul, säger Trey glatt.

Just avståndet till familjen, både geografiskt och tidsmässigt, menar Sam och Trey är den tuffaste utmaningen av de alla.

– Det har verkligen varit en omställning, säger Trey.

– Det är mycket man missar där hemma. Vi har båda äldre mor- och farföräldrar, och jag har till exempel en mormor som har lite hälsoproblem till och från. Man känner sig rätt hjälplös när man får samtal från läkarmottagningen och inte kan gör något för att man är så långt bort.

undefined
För att känna närvaro trots den geografiska frånvaron har Sam och hennes mormor hittat andra sätt att skapa minnen. "Vi har lite små grejer som att jag har någon liten detalj i håret som jag alltid planerar med min mormor inför matchen. Sen ser hon det när hon tittar på matchen, och då är det som om vi är på samma våglängd", säger Sam.

Hemifrån St. Louis har familjen Cary löst en VPN för att kunna streama Sams matcher. Därifrån trotsar de tidsskillnaden för att följa varje steg hon tar i damallsvenskan.

– Deras stöttning och att de är så investerade är något jag verkligen uppskattar. När vi spelar match klockan 13.00 här är klockan sex på morgonen hemma, men det spelar ingen roll. Mamma ställer klockan tidigt, och dricker morgonkaffet framför tv:n.

Just mamma har varit en viktig stöttepelare för vänsterbacken.

– Jag tror min mamma missade tre matcher av min 98 matcher långa collegekarriär. Hon reste från kust till kust för att alltid vara på plats. Så det har varit en av de största förändringarna här: Att jag inte längre har den kramen med mamma som jag alltid fick efter varje match.

I och med kontraktsförlängningen har paret skrivit under att vara borta från familjen i ytterligare ett år till.

– Innan jag skrev på kontraktet så kollade jag såklart med Trey, men återigen sa han bara: "Det klart du ska skriva på, det är din dröm. Vi kör", säger Sam och tittar kärleksfullt mot sin make.

– Jag såg hur bra hon trivdes här, och detta är dessutom den bästa fotbollen jag någonsin sett henne spela. Hon blir bättre för varje vecka som går och det har väldigt kul att ta del av, fortsätter Trey.

undefined
Alla tittade på medan Samantha Cary nickar in det avgörande målet i årets första östgötaderby.

Efter att ha avgjort det senaste östgötaderbyt, är det nu på lördag dags igen. Denna gång på bortaplan.

Så fort jag nämner derbyt börjar Trey gnugga sina händer av iver.

– Jag tror att han till och med är ännu mer taggad än jag (skratt). Det kommer vara tufft, det kommer vara aggressivt, det kommer vara känslor. Jag är så redo att bara gå ut och köra.