Kvällen den 27 november 2023. En svartklädd, maskerad person kommer in på en kolgrill på Stockholmsvägen. Skott avlossas och träffar en 22-årig man. Mannen förs till sjukhus med ambulans, men hans liv går inte att rädda.
22-åringen tillhör ett kriminellt nätverk från stadsdelarna Hageby och Navestad som polisen kallar Kalonätverket. Mordet har koppling till en konflikt som nätverket har med en mer löst sammansatt gruppering från Marielund och närliggande områden.
Men det fanns någon annan där på restaurangen tillsammans med 22-åringen när han blev mördad: En rappare från Norrköping, som kallas Gaboro. I mordutredningen beskriver polisen honom som 22-åringens kompis och de kom tillsammans till restaurangen för att äta.
Gaboro slog igenom på Tiktok under 2022 bland annat med låten Browski. I nuläget har videon setts runt 1,5 miljoner gånger på Youtube. Där rappar Gaboro iklädd ett patronbälte med vad ser ut att vara hagelammunition. Gaboro uppträder alltid maskerad med en syriansk örn tryckt på balaklavan. I den här videon är han omgiven av maskerade personer. Gaboro räcker en patron till en av dem. Mannen ser ut att hålla i ett hagelgevär.
Flera oberoende källor bekräftar Gaboros identitet för NT. Han är 23 år gammal och när NT kontrollerar hans inkomst ser vi att han både 2021 och 2022 hade noll kronor i beskattningsbar inkomst. Samtidigt har han inga skulder hos Kronofogden. År 2022 dömdes Gaboro för ringa narkotikabrott. I polisförhör uppgav han då att han inte heller erhöll några bidrag.
– Generellt så väcker sådant här vårt intresse, alltså myndigheternas intresse och inte bara polisens. Lever man på noll så blir det intressant vad man lever på egentligen, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie, som har lång erfarenhet av att arbeta mot organiserad brottslighet.
Utöver det ringa narkotikabrottet är Gaboro inte dömd, men han har figurerat i utredningar, bland annat en från 2021.
Då häktades Gaboro misstänkt för grovt narkotikabrott. Han hade kört en bil som polisen stoppade nära Söder tull. I samband med insatsen hade passageraren kastat ut en påse genom bilfönstret som innehöll både cannabisharts och kokain. Polisen hade tidigare sett hur bilen stannat vid en lägenhet på Bäckgatan och en person gått upp till lägenheten.
När polisen senare gjorde husrannsakan där hittade de ännu mer narkotika och konstaterade att lägenheten använts för att paketera om droger i portionsförpackningar. Passageraren i bilen knöts till konton på sociala medier som sålde narkotika. Han tog sedan på sig allt ansvar för narkotikan och dömdes till nästan två års fängelse för grovt narkotikabrott.
Gaboro åtalades aldrig i ärendet utan fick istället 17 000 i ersättning från Justitiekanslern för att han suttit häktad. Under förra året startade han ett bolag för att sälja sin musik och hade en inkomst på drygt en halv miljon kronor.
I maj i år kom Gaboro till Sveriges Radios redaktion i Stockholm tillsammans med några andra personer. Enligt Amel Suljevic, kanalproducent på P3 Din gata, legitimerade sig Gaboro och de andra för vakterna. Sedan gick de in i en studio. Gaboro skulle framföra en låt från en ny EP som han släppt. Låten heter 2 Glocks.
I ett klipp som P3 Din gata publicerat på sociala medier syns Gaboro framföra låten maskerad. Även personerna som han tagit med in i Radiohuset har nu maskerat sig och står bakom honom.
Amel Suljevic svarar bara på frågor via mejl.
"Om den här artisten då eller nu har kopplingar till gäng eller organiserad brottslighet vet inte jag. En spelning hos oss på P3 Din gata ser vi dock inte som att ge en plattform för något annat än musiken, det är inget ställningstagande för personen", skriver han till NT.
NT kontaktar P3 Din gatas ansvariga utgivare Caroline Lagergren som ställer upp på en intervju över telefon.
Varför låter ni maskerade personer uppträda i Radiohuset?
– Det är inte min fråga så du får prata med säkerhetsansvariga. Men alla som kommer in i Radiohuset måste visa legitimation och sina ansikten för vakterna, säger hon.
Fast du är ansvarig utgivare och ni har publicerat klippet där det står tre maskerade personer i en SR-studio.
– Det är ganska vanligt att artister är så. Det finns Hooja. Det finns Fröken snusk. Vid det här tillfället i maj så visste vi ingenting om den här artisten och vi kollar inte upp varenda person som hörs i Sveriges Radio på det sättet.
När det kommer till vilka bakgrundskontroller som gjorts på personerna innan de kom till Radiohuset hänvisar Caroline Lagergren till Sveriges Radios säkerhetsavdelning.
NT redogör för henne vilka kopplingar Gaboro har till kriminalitet och hon säger:
– Det här är nya uppgifter för mig. Om jag skulle veta det här och den personen skulle bokas nu att spela, då skulle vi ställa lite frågor kring det i en intervju.
Lagergren fortsätter:
– Jag vill inte att Sveriges Radio blir en plattform för kriminella. Det är inte meningen, men man måste hela tiden titta på vad man menar med kriminella kopplingar och var man drar gränsen.
Gunnar Appelgren, på polisen, betonar att all hiphop inte är kopplad till kriminalitet, men att "den mer våldsdrivande hiphopen" blivit ett sätt för kriminella nätverk att skapa varumärken.
– Det är allvarligt att man skapar en gemenskap runt gangsterromantik och att vara en gangster. Man har också använt raplåtar till att kränka andra artister som man anser vara motståndare och därmed skapa olika former av konflikter, säger han.
NT har sökt Gaboro. Han tackar nej till intervju via sitt artistbolag.
Gängkonflikten
Enligt polisen pågår en våldsam gängkonflikt i Norrköping. Den ena parten i konflikten är en kriminell gruppering från områdena Hageby/Navestad som polisen kallar Kalonätverket. Den andra parten är ett kriminellt nätverk från stadsdelen Marielund och närliggande områden.
Polisen har knutit flera brott till konflikten bland annat sprängningar, skjutningar mot bostäder och mord. Flera drabbade i konflikten har funnits med på två listor: "Ovännerlistan" som upprättats av personer i Kalonätverket och "Dödslistan Norrköping" som upprättats av personer från Marielundsgrupperingen.
Det finns uppgifter som tyder på samverkan mellan nätverken i Norrköping och större nationella kriminella nätverk, som exempelvis Foxtrot och den så kallade Jordgubbens falang. Jordgubben var tidigare medlem i Foxtrot och hamnade i konflikt med den så kallade Kurdiska räven.
Källa: Polisen