Niclas Adler jagas av Kronofogden – för bolagsskulder

Norrköping
Lästid cirka 14 min

I höst möts Norrköpings kommun och Niclas Adler i tingsrätten. Då ska det avgöras om kommunen gjorde fel när de avbröt planarbetet i Marviken. När vi granskar Niclas Adler kan vi se att hans bolag har hundratals betalningsanmärkningar, flera tvister med Skatteverket och att han har anmälts till Ekobrottsmyndigheten. Men här finns också tvivelaktiga affärsmän – och lyxbilar som misstänks stulna.

Niclas Adler kommer till NT-huset tillsammans med Kjell Myrén och Katarina Tjernström. Niclas Adler säger att de tillhör hans kommunikationsavdelning – men ingen av dem får någon lön.

Kjell Myrén är 71 år och säger att han gärna jobbar gratis, för att arbetet är både roligt och givande. Katarina Tjernström säger att hon ska få lön. Hon sparar timmar och räknar med att få betalt. Sen.

– Så fort kassaflöden kommer in i verksamheten så går vi in i en ny fas, säger Niclas Adler och fortsätter:

– Och det roliga är att vi inte har så långt kvar.

Sedan intervjun gjordes har energilagringsenheter landat i Marviken. De fungerar som stora batterier som hjälper till att balansera elnätet när det finns för mycket eller för lite el. Enligt Niclas Adler ska statliga Svenska kraftnät betala för tjänsten – och då får hans bolag intäkter.

undefined
Niclas Adler vill skapa ett energikluster i Marviken utanför Norrköping. Han visar upp sina skisser över planerna.

Niclas Adler står i startgroparna och är redo att förvandla Marviken till ett stort energikluster. Han tror på idén och säger att han har investerat 121 miljoner kronor.

Men för tillfället är pengarna slut.

” Genomskinligt och amatörmässigt bluffande”

Vi backar några år. Ett partytält står uppställt på innergården i Marviken och det doftar av grillade hamburgare. Det är juli 2019 och Marvikens ägare Niclas Adler har bjudit in sina grannar på grillfest för att presentera sig själv och sina kommande planer.

En lokal krögare lagar maten. På fakturan står att det var mat till 84 personer.

Vid den här tidpunkten finns det fortfarande pengar i Marviken. Niclas Adlers bolag utvecklar en teknik som handlar om att framställa fjärrvärme från värmen som datorer genererar när de arbetar. Han kommer överens med Eon om att leverera fjärrvärme till Söderköpings kommun och under en period står en container med en logotyp på från ett av Niclas Adlers bolag utanför Eons byggnad i Hamra. Innan vintern 2023 ska det vara inkopplat och klart.

undefined
En sådan här container har stått utanför Eons byggnad i Hamra. Eon har en överenskommelse med Niclas Adlers företag om ett pilotprojekt som ska ge fjärrvärme till Söderköpings kommun.

2019 arbetar flera personer i Marviken. En av dem kan vi kalla för Adam, han har farit illa av det som hänt honom och därför vill han inte framträda med sitt riktiga namn för att slippa förknippas med Marviken. Adam har tidigare varit utvecklare på Spotify men lockats till Marviken eftersom han har kunskap om hur man kan bygga ett energieffektivt datacenter. Spillvärmen från datorerna ska användas och omvandlas till fjärrvärme.

undefined

"Han ljög oss rakt upp i ansiktet"

Catrine Hagström

– Jag blev presenterad för Niclas Adler 2018 genom gemensamma bekanta. På den tiden såg allt bra ut och jag trodde på idén som skulle utvecklas i Marviken, berättar han.

Han har sällskap i Marviken av Catrine Hagström som är platschef samt hennes sambo Mathias Persson.

– Hela idén med värmeväxling tyckte vi lät intressant, det var ett spännande projekt som vi gärna var med och nosade på, säger Catrine Hagström.

Hon berättar att hon hade kontakter bland småföretagare på Vikbolandet och att hon anlitade lokala leverantörer till jobb som behövde utföras. Hon bokade, fakturerade och hade kontakt med dem som hade båtplatser, med mera.

– Jag hade koll på allt, rubb och stubb, säger Catrine Hagström.

Sommaren 2019 är det rörelse på verket och det kommer många människor, ibland busslaster med besökare som är nyfikna på vad det är Niclas Adler håller på att skapa. För Catrine Hagström är det fullt upp, det är hon som ordnar runt besöken och ser till så att allt flyter.

undefined
Flera företagare säger att de har haft svårt att få betalt när de har utfört jobb åt Niclas Adler på Marviken.

Det kommer också internationella gäster till Marviken, ibland med helikopter, men Catrine och Mathias har skrivit på ett tystnadsavtal som gör att de inte kan berätta om allt som hände.

– Sådant som rör företaget kan vi inte prata om men vi vill berätta om vad vi själva har varit med om, säger Catrine Hagström.

Efter ett tag börjar telefonen att ringa. Det är företagare som har levererat varor och tjänster till Marviken som inte får betalt.

– Jag har fått så mycket skäll. Niclas gick under jorden och svarade inte längre i telefon, men jag stannade kvar, säger Catrine Hagström.

Hon väljer att stanna för att hon känner ett ansvar för de leverantörer och entreprenörer som inte får betalt.

– Jag led med dem som drabbades. Det var ju våra grannar och människor som jag har vuxit upp med, som nu förknippade mig med Niclas. Det kändes som att jag var ansvarig för vad de hade hamnat i, säger Catrine Hagström.

undefined
Jimmy Lennartsson driver företaget Bygg och husproduktion AB. Under 2019 gör han några jobb i Marviken men det dröjer innan hans företag får betalt. "Det kunde ha gått illa för oss", säger han.

Vi har pratat med flera företagare, en säger att han hotade med inkasso för att få betalt. En annan som fick vänta länge på betalning är företagaren Jimmy Lennartsson. Han driver bolaget Bygg och husproduktion i Norrköping AB och under 2019 gör han några snickeri- och betongjobb i Marviken.

– Till en början fick jag betalt men sedan fallerade det. Bolaget vi skulle fakturera till bytte namn så vi fick ställa om fakturorna. Då gick det ytterligare tid. Som mest var det 850 000 kronor som Niclas Adler var skyldig oss, säger han.

undefined
Jimmy Lennartsson berättar hur uppdraget hos Niclas Adler nästan knäckte hans företag.

Jimmy Lennartsson får vänta i ett halvår innan hans företag får betalt.

– Det var nervöst innan pengarna kom. Vi var ett nystartat bolag och hade inget sparat kapital, det kunde ha gått illa för oss.

Catrine Hagström och Mathias Persson får inte heller betalt. Mars 2020 är första månaden som lönen uteblir.

– När vi frågade om lönen sa Niclas att pengarna hade fastnat på banken och sen skickade han en skärmdump som visade en överföring på att pengarna var på väg. Men överföringen tog han tillbaka sen, för det kom inga pengar. Han ljög oss rakt upp i ansiktet, säger Catrine.

Hon stannar kvar på sitt jobb fram till hösten. Hela våren och sommaren innan är det förseningar och problem med lönen, berättar hon. Hennes sambo, Mathias Persson, slutar sista april och får ett nytt jobb direkt, vilket gör att paret ändå kan betala sina räkningar. Senare på hösten, efter att Catrine har slutat jobba, kommer till slut betalningen.

Hon berättar att hon mått dåligt av vad hon varit med om och att hon under en tid isolerade sig hemma för att slippa möta människor.

– Niclas är inte skyldig mig något idag men vid det laget var jag redan knäckt, säger hon.

undefined
Niclas Adler berättar om tekniken som kan framställa fjärrvärme från datorer. Under en period arbetar flera personer i Marviken med projektet (arkivbild).

Adam som skulle utveckla den nya energitekniken i Marviken fick inte heller någon lön.

– Jag har aldrig fått någon lön utbetald men jag hade liksom accepterat det, jag fattade att det behövdes tid för att bygga upp projektet. Jag hade ju ett anställningsavtal, men jag fick ingen lön för det, säger han.

Även han har varit med om att Niclas Adler har lovat att betalning varit på väg för att sedan ta tillbaka pengarna.

– Jag utsattes för exakt samma förfarande: lägg in en betalning, ta en skärmdump, ta bort betalningen och skyll på banksystemet. Det är ett genomskinligt och amatörmässigt bluffande.

undefined
Pontus Angland äger företaget Angland Electronics, ett företag som Niclas Adler ville köpa. Men kontraktet som Niclas Adler la på bordet innehöll detaljer som var anmärkningsvärda.

En liten bit ifrån Marviken ligger ett stort brunt hus där företaget Angland Electronics håller till. Företaget tillverkar elektroniska komponenter och ägs av Pontus Angland. Niclas Adler erbjuder sig att köpa företaget i augusti 2020 och parterna förhandlar om villkoren. Sen kommer ett köpekontrakt från Niclas Adler som väcker frågetecken.

– Det innehöll väldigt många sidor och var skrivet på avancerad företagsengelska, säger Pontus Angland och berättar att han lät sin jurist gå igenom avtalet noggrant.

– Det innehöll detaljer som var anmärkningsvärda och som vi inte kunde gå med på.

undefined
Företaget Angland Electronics på Vikbolandet var nära att säljas till Niclas Adler under 2020. Till vänster står Pontus Angland, VD (arkivbild).

Pontus Angland och hans jurist formulerar om köpekontraktet och förhandlingarna fortsätter.

Vid ett tillfälle kommer Niclas Adler förbi med skyltar som det står Synthesis på. Han vill ställa upp dem vid Pontus Anglands företag.

– Jag sa till honom att han får göra vad han vill när vi har skrivit under köpekontraktet, men han kan inte ställa upp skyltar på mitt företag innan han har köpt det, säger Pontus Angland.

Så småningom enas parterna om en tidpunkt för att underteckna köpekontraktet som gör Niclas Adlers bolag till ägare av Angland Electronics. Men det blir ingen affär.

– Han kom inte. Jag trodde att vi var överens om villkoren men uppenbarligen var vi inte det, säger Pontus Angland.

Niclas Adlers tvister med myndigheterna

Några av Niclas Adlers uteblivna betalningar har hamnat i domstol. Vi hittar handlingar i Stockholms tingsrätt med ansökningar om att försätta ett av Niclas Adlers företag i konkurs. Målen har dock återkallats efter att pengarna har betalats.

I Göteborgs tingsrätt finns också ett pågående mål som handlar om att en av Niclas Adlers delägare känner sig lurad på sina aktier efter att ha fått felaktig information. Niclas Adlers inställning är att han är oskyldig till alla anklagelser. I samband med målet har det även gjorts en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Men det finns fler misstankar om ekonomisk brottslighet. Efter en konkurs i ett av Niclas Adlers bolag i november 2022 skriver konkursförvaltaren att det finns misstankar om bokföringsbrott och att ärendet är anmält till åklagare.

Niclas Adler menar att vår redogörelse av misstankarna mot honom har formulerats på inga eller otydliga grunder:

”Igen så kan vi bara tolka det som att ni desperat efter flera månaders arbete måste hitta eller om inte det går hitta på något som gör sig som rubriksättning”, skriver han i en kommentar till oss.

undefined
I en tidigare granskning berättade vi om olja som finns kvar i bergrummet i Marviken.

Niclas Adler förekommer också i flera skattetvister och hos Kronofogdemyndigheten, Förvaltningsrätten och Mark- och miljödomstolen. Men även länsstyrelsen har ett ärende.

I slutet av mars berättade vi om kvarvarande olja i Marviken, vilket har gjort att Länsstyrelsen i Östergötland har visat intresse för Niclas Adler och hans bolag. De vill att bolaget säkerställer att ingen olja kan läcka ut från Marviken.

Mark- och miljödomstolen dömde i december 2023 att bolaget Synthesis Analytics ska betala ett vite till staten på 10 000 kronor. Bolaget struntade i att ta vattenprover i reningsverket som tar hand om avloppsvattnet från de boende i bostadsområdet Kolstorp i närheten av Marviken. ”Endast ett prov har redovisats, provet visade på för höga värden”, står det i domen. Innan ärendet hamnade hos domstolen hade bygg- och miljökontoret i Norrköping försökt förmå Niclas Adler att sköta reningsverket som larmat om översvämmade brunnar och behov av slamtömning.

undefined
Niclas Adlers företag har fått hundratals betalningsanmärkningar de senaste tre åren.

Niclas Adlers 21 bolag har totalt 231 betalningsanmärkningar som gått till Kronofogdemyndigheten de senaste tre åren. De flesta har betalats men den 26 april 2024 återstår skulder för drygt 2,8 miljoner kronor. I april försökte Kronofogden att få in pengar i fyra av hans bolag genom utmätningsförsök. Det misslyckades.

”Den absoluta lejonparten av alla fordringar har betalats /.../ och den kvarvarande summan utgörs i huvudsak av en momsrelaterad fråga som är under prövning”, skriver Niclas Adler i en kommentar.

Han vill också påpeka att de som har fått betalt, både fått kostnader och samtliga förseningsräntor betalda.

Även Skatteverket har utrett Niclas Adlers bolag vid flera tillfällen, dessa ärenden handlar om att Niclas Adler har dragit av för moms utan att ha rätt till det. Skatteverket skriver i sin bedömning att de inte litar på underlagen som Niclas Adler har lämnat in. I ett ärende som rör bolaget Synthesis Analytics gick ärendet hela vägen till Kammarrätten i Stockholm, som gav Skatteverket rätt. Bolaget hade då en skatteskuld på drygt en miljon kronor.

undefined
Niclas Adler kommer till NT-huset för att svara på frågor. Han har med sig två anställda - som inte får någon lön.

Det finns också ett pågående ärende hos Förvaltningsrätten i Linköping. Även i det ärendet handlar det om att ett av Niclas Adlers bolag har gjort felaktiga avdrag för moms. Skatteverket vill att bolaget ska betala drygt 4,6 miljoner kronor i skatt.

Av Niclas Adlers 21 bolag har han revisor i tolv. Tio av dessa har fått anmärkningar av revisorn i de senaste årsredovisningarna. Det handlar bland annat om att revisorn ifrågasätter om bolagen kommer att få in vissa fordringar och att det finns tvivel om bolagen kan fortsätta sin verksamhet.

Niclas Adler får även återkommande dröjsmålsavgifter av Bolagsverket för att han är sen med årsredovisningarna. Många av dessa hamnar som betalningsanmärkningar hos Kronofogdemyndigheten.

121 miljoner försvann

Niclas Adler säger att han har investerat 121 miljoner kronor i Marviken. Pengarna kommer från bolaget Adler Industries AB som gick bra 2018 och gjorde en stor vinst. Dessa pengar, menar Adler, att han har investerat i bolagskoncernen Synthesis Group med dotterbolag – alltså bolagen som ska äga och driva energiklustret i Marviken.

Men efter två år är pengarna slut.

undefined
Niclas Adler säger att han investerade 121 miljoner kronor i Marviken 2018. Pengarna har bland annat gått till grön teknikutveckling. Två år senare är pengarna slut (arkivbild).

– Så kan man säga, det är en bra summering. Likviden tog slut, säger Niclas Adler.

Vad hände med pengarna?

– Vi har tagit fram ett helt nytt grönt datakoncept. Vi har jobbat med ny chiputveckling och en massa olika saker. 121 miljoner kan låta mycket men det går att göra av med mycket pengar på ny teknikutveckling, säger Niclas Adler.

När pengarna tog slut fick han svårt att få fram mer pengar. Det är Lars Stjernkvists fel, menar Niclas Adler. Om Stjernkvist, som tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Norrköping, inte hade fattat beslut om att kommunen skulle avbryta allt samarbete med honom hade inte investerare dragit sig ur. Medias rapportering fick också förödande konsekvenser, menar han.

undefined
Niclas Adler ger Lars Stjernkvist skulden för att hans företag har slut på pengar.

I höstas slog en dom i Stockholms tingsrätt fast att rapporten som låg till grund för Lars Stjernkvists beslut var felaktig. Därför är Niclas Adler mån om att skadeståndsmålet som väntar i höst i Norrköpings tingsrätt mellan honom själv och Norrköpings kommun blir av. Då ska det avgöras om kommunen gjorde fel när de avbröt planarbetet om en skärgårdsstad i Marviken. Om kommunen förlorar får Norrköpings skattebetalare betala skadeståndet.

– Jag hoppas snart få till en dom som friar mig. Det möjliggör allt det som vi vill åstadkomma, säger Niclas Adler.

Jakten på pengar

När pengarna tog slut behövde Niclas Adler investerare. Han har sedan 2019 kontakt med engelsmännen Chris Madelin och Oliver Mason från bolaget Magna Group. Det var bland annat de som skulle investera i Skärgårdsstaden – projektet med 5500 bostäder i Marviken som kom att kallas för ”Lilla Dubai”.

– Det var det supercoola tillväxtbolaget, säger Niclas Adler.

undefined
Christopher Madelin och Oliver Mason är omskrivna i brittisk press. Högsta domstolen i England stänger ner sju av deras bolag efter tvivelaktiga affärer.

Han och britterna försökte ordna fram pengar genom en obligation. I ett hemligstämplat avtal från den 13 mars 2020 kan vi se att Niclas Adlers bolag iPower Group säljer 85 procent av aktierna i ett dotterbolag till ett bolag i Nederländerna. Kontraktet undertecknas av Niclas Adler och Chris Madelin. Men efter vad vi kan se i årsredovisningar blir inte obligationen av och bolaget iPower Group får inte betalt. Dotterbolaget som säljs går senare i konkurs.

När vi söker information om de brittiska affärsmännen visar det sig att brittisk media har skrivit mycket om duons affärer. Det handlar bland annat om att de har försökt lura investerare i tvivelaktiga projekt. Högsta domstolen i England har även avslutat sju av deras företag. Niclas Adler säger att han var helt ovetande om det.

Redan 2018 skriver brittisk press om problem runt de här affärsmännen och under 2020 stängs deras bolag ner. Borde inte du ha gjort en bättre research?

– Jag kände tryggheten i att den enes farbror var en av Europas absolut största fastighetsutvecklare. Det kändes som att jag hade Wallenberg bakom mig. Jag hade inte ifrågasatt intentionen eller betalningsförmågan hos Wallenbergs brorson heller, säger Niclas Adler.

Vad tänkte du sen då när allt det där hände?

– Då tänkte jag mest på min egen överlevnad.

undefined
En Bugatti värd närmare 20 miljoner kronor var ett kort tag på Platinumcars i Norrköping. Men det fanns en hel del frågetecken runt bilen så den var aldrig till salu.

De båda brittiska affärsmännen syns återkommande på Marviken under 2020. I slutet av juli är dessa båda tillsammans med Niclas Adler på Platinum Cars i Norrköping för att sälja lyxbilar. De har med sig en Lamborghini och en Mercedes – och en tredje bil, det är en Bugatti Veyron värd närmare 20 miljoner kronor.

Händelsen på bilfirman innehåller flera oväntade vändningar och också en polisanmälan för bland annat misstänkt häleri. Polisutredningen läggs senare ned i brist på bevis och vi har inte kunnat spåra vad som hände med bilarna.

undefined
Platinumcars blev erbjudna att köpa flera lyxbilar av Niclas Adler och tre brittiska affärsmän, bland annat en exklusiv Bugatti. "De var här men vi köpte ingen bil och gjorde ingen affär", säger företagets ägare Sigge Bilajbegovic.

Sigge Bilajbegovic som äger Platinumcars minns händelsen och bekräftar händelseförloppet.

– De var här men vi köpte ingen bil och gjorde ingen affär, säger han.

Niclas Adler däremot nekar till att ha varit delaktig.

– Jag kan garantera att jag inte har varit på Platinumcars med Chris och Oliver, säger han.

Men på Niclas Adlers sons Instagram finns både bilder och video där de brittiska affärsmännen och de dyra bilarna syns både inomhus och utanför Platinumcars.

Har din son varit med Chris och Oliver på bilfirman utan dig?

– Min son har varit med i olika sammanhang och givetvis träffat Chris och Oliver. Men jag har svårt att tänka mig att han har varit på Platinumcars med dem utan mig. Jag kan kolla med honom och återkomma, säger Niclas Adler.

Det kommer inget svar. Det kommer i stället en motfråga om varför vi väljer att publicera historien:

”…gällande en bil som inte har någon koppling till varken Marviken projektet eller dess ägare”, skriver han.

Det kommer inte heller någon fjärrvärme till Söderköping. Enligt Eon har de förberett allt från sitt håll, de väntar på att Niclas Adlers bolag ska göra sin del. Planen nu är att driftsätta i sommar.

Vi har ställt fler frågor till Niclas Adler – frågor om innehållet i den här artikeln och frågor som rör innehållet i vår nästa publicering ­– frågor vi inte fått svar på.