Misstänks för grova ekobrott: "Jag är en ärlig person"

Misstänks för grova ekobrott: "Jag är en ärlig person"

Norrköping
Lästid cirka 10 min

Han anklagas för att vara en lögnare och bedragare. Men Niklas Jonsson säger att han är en ärlig person, en byggföretagare som försöker göra rätt för sig. Kort efter intervjun åtalas han – misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Först på femte försöket kommer Niklas Jonsson och hans ena kompanjon Daniel Brännström till vårt avtalade möte. De har själva föreslagit när vi ska ses men fyra gånger har de fått förhinder. Nu sitter vi slutligen i ett konferensrum på Norrköpings Tidningar. För att få svar. 

Vi hinner knappt börja intervjun innan Niklas Jonsson ifrågasätter varför NT tänker skriva om honom och hans kompanjoner:

– Var i det ligger allmänintresset att jag, Daniel och Fredrik ska framträda med våra riktiga namn, frågar han.

– Vi är inga offentliga personer.

Tonen är irriterad och blicken vass.

Jag är så här, vad fan, jag lever för dagen.

Daniel Brännström

På en glastavla på väggen i konferensrummet skriver vi upp namnen på de personer som riktar anklagelser, mot främst Niklas. Deras berättelser tar plats i rummet och i tur och ordning får Niklas och Daniel bemöta och förklara.

Det står tidigt klart att det är Niklas Jonsson som styr det mesta kring bolaget NBA Byggteknik. Det är han som har kontakten med banken och alla kunder. Men det är Daniel Brännström som äger aktierna och som är bolagets styrelseledamot. Niklas är suppleant.

"Det har varit jättemycket strul"

Daniel tar också på sig skulden för att bolaget inte har lämnat in någon årsredovisning för 2023.

– Det ligger på mig, hundra procent. Det ligger inte på Niklas, säger han.

Så när kommer bokslutet?

– Grejen är den… alltså det har varit så… jag vill inte ursäkta… alltså jag vill inte komma med en jävligt dålig förklaring. Men det har varit jättemycket strul.

Det är ett bokföringsbrott att inte lämna in bokslut, ska ni driva bolag om ni inte kan sköta dem enligt de regler som finns?

– Jag förstår att det är fel men det är så jag är, säger Daniel Brännström och fortsätter:

– Alltså jag har jätte, jättegrov ADHD och har svårt med papper och siffror och grejer. Jag är så här, vad fan, jag lever för dagen.

NBA Byggteknik är Niklas Jonssons femte byggbolag på sex år, de fyra tidigare bolagen har gått i konkurs.

Fredrik Johansson är ytterligare en kompanjon som varit med i alla Niklas Jonsson bolag, utom det sista. Men både Niklas och Daniel säger att Fredrik finns med i periferin även i det här bolaget. Men han saknas i konferensrummet på NT.

– Fredrik vill inte prata med er, han mår väldigt dåligt över allt det här, säger Niklas Jonsson.

Vi har sökt Fredrik på olika sätt för att höra hans version men inte lyckats nå honom. Niklas vägrar att lämna ut hans telefonnummer.

"Vill inte kommentera mig som privatperson"

Men vad har Fredrik för roll i bolagen? I vissa bolag har han varit aktieägare och styrelseledamot men konkursförvaltarna har ändå dragit slutsatsen att det i flera fall är Niklas Jonsson som skött bolagen. Bolagen har nämligen inte haft egna bankkonton, utan pengarna från kunder har gått till konton som tillhör Niklas. Det framgår vid två av konkurserna.

– Jag har varit huvudkontoinnehavare men jag har inte varit misstänkt för något brott eller liknande för det, säger Niklas Jonsson.

Han har dock varit misstänkt – och dömts för annan brottslighet. Fem gånger är han dömd för bedrägeri efter att ha lurat köpare på handelssajten Blocket. Sammanlagt 48 personer blev tillsammans av med närmare 100 000 kronor. 

När vi frågar om han utreds för nya brott nekar han. Något som ska visa sig vara en lögn. 

Niklas Jonsson har skulder för närmare 4,4 miljoner kronor hos Kronofogden.

– Jag vill inte kommentera mig som privatperson överhuvudtaget. Det är inte relevant till varför vi är här. Och det är ingenting som jag vill att ni publicerar, säger han.

Jag tog mina privata pengar för att hjälpa familjen nu

Niklas Jonsson

Flera av våra intervjupersoner kommenterar dock Niklas Jonssons tidigare bedrägerier. De känner sig lurade och menar att Niklas har ljugit för dem. Ett exempel är familjen på Vikbolandet som betalade 13 200 kronor för en klätterställning som aldrig levererades. Under drygt ett års tid har de fått höra mängder av bortförklaringar – fram tills att vi börjar ställa frågor. Då betalar plötsligt Niklas Jonsson. 

– Jag tog mina privata pengar för att hjälpa familjen nu ja. Jag gjorde det, säger han. 

Så du blandar ihop dina privata pengar med bolagets? 

– Nej, jag har hjälpt familjen. Det kommer lösa sig med bolaget sen. Jag kan rikta ett anspråkskrav mot bolaget sen. Men det är mellan mig och bolaget. Jag vill hjälpa familjen. Punkt. Jag vill inte säga mer om det.

Niklas Jonsson påstår även att polisen stoppade hans anställda när de var på väg för att leverera klätterställningen. Det ledde till ytterligare förseningar. Men när vi kontrollerar uppgifterna med polisen säger de att de inte stoppade  företagets fordon.

Niklas förklaring är att hans anställda har sagt att det har gått till på det sättet. Men när vi frågar Mihaita Laurentiu Radu som var med vid transporten, svarar han att Niklas ljuger.

Även Linus, som vi har pratat med om hans altanbygge, säger att Niklas ljuger. Niklas påstår att han har tagit ett prov från Linus villa. Provet ska ha skickats på analys och resultatet ska ha visat på giftiga ämnen.

När vi frågar Niklas om det vill han inte tala om vilket företag som anlitades för att analysera provet – eftersom han vet att vi kommer att kontrollera uppgifterna med företaget.

– Det är affärshemligheter, säger han.

Niklas Jonsson visar inte heller något dokument som styrker hans uppgifter.

undefined
Flera hantverkare säger att de gjort arbeten för Niklas Jonssons företag, arbeten som de sedan inte har fått betalt för.

Flera familjer som vi har talat med säger att de har uppmanats att betala för material i förskott och att de sedan inte har fått det som de har betalat för levererat. Stefans familj exempelvis betalade över 170 000 kronor.

– Jag minns inte. Jag kommer inte ihåg. Det är jättemånga år sedan och det var flera turer. Det nåddes en förlikning sen, säger Niklas Jonsson.

undefined
Rörmokaren Torbjörn Fransson gjorde jobb åt Niklas Jonssons bolag men fick inte betalt.

Vi har också tre företagare som säger att de har utfört arbeten för Niklas företag och sedan inte fått betalt.

Elektrikern Robert Anderstedt och rörmokaren Torbjörn Fransson säger båda att Niklas Jonssons företag är skyldig dem pengar.

Niklas har svårt att minnas.

– Det är många år sedan nu. Jag kommer inte ihåg allting, säger han.

Däremot kommer han ihåg att han var hos Magnus Lager och beställde en helfoliering på sin bil – som han inte betalade för.

– Jobbet var inte bra gjort, de försökte göra om det två gånger men det fortsatte släppa, säger Niklas Jonsson

Det är inte den bild som Magnus Lager ger, att de har gjort om och gjort om.

– En eller två gånger var vi där. En gång för att inspektera då hade han inte tid att göra om jobbet och sen en gång till.

Niklas säger att han fortfarande inte var nöjd och att han åkte till en annan firma – som dömde ut arbetet. Men han kan inte uppge vilken firma som dömde ut folieringen.

När vi åter kontaktar Magnus Lager skrattar han bara:

– Nej, det där stämmer inte. Han reklamerade aldrig jobbet.

undefined
Hanna Maria Shilo och Niklas Jonsson har mötts i Norrköpings tingsrätt, efter en tvist om en renovering hemma hos familjen Shilo.

Luften i konferensrummet på NT är mättad av undertryckt ilska och irritation. Niklas Jonsson och Daniel Brännström parerar gärna våra frågor med motfrågor och riktigt spetsigt blir det när Hanna Maria Shilo kommer på tal.

Niklas Jonsson och familjen Shilo möttes i Norrköpings tingsrätt efter ett arbete som gick fel i familjens villa. Familjen fick en vattenläcka och tingsrätten dömde byggbolaget till att ersätta familjen.

Hanna Maria Shilo menar att Niklas Jonsson är en lögnare och bedragare. Han svarar också med personangrepp. Det finns en tydlig konflikt mellan parterna.

Det är flera som tycker att du kommer med lögner. Är du en ärlig person?

– Jag anser att jag är en ärlig person. Så mycket som jag kan och behöver vara, säger Niklas Jonsson.

Vad betyder det?

– Det kan jag inte utveckla. Är du en ärlig person?

Du svarar med en motfråga.

– Det gör jag. Är du en ärlig person?

Jag försöker vara det.

– Jag försöker också vara det. Man gör ju sitt bästa tänker jag.

undefined
Mihaita Laurentiu Radu arbetade för Niklas Jonssons bolag men fick inte betalt.

Förutom kunder som inte har fått vad de betalat för och företagare som inte fått betalt, finns också en anställd som inte fått lön. Mihaita Laurentiu Radu har inte fått betalt för en månads arbete i somras.

Niklas Jonsson och Daniel Brännström svarar med ett snårigt resonemang som pekar ut flera orsaker. De skyller på att de inte har fått in rätt underlag av Mihaita, att det är bankens fel och Skatteverkets.

De lägger också skulden på en av sina kunder.

Finns det pengar i företaget så att det går att betala hans lön?

– Ja, det är klart, säger Niklas Jonsson. 

Varför betalar ni inte då?

– För att vi fortfarande inte har löst det här med banken.

Stämningen är kompakt i rummet när vi plockar isär argumenten, bit för bit, om orsakerna till Mihaitas uteblivna lön. Niklas medger att Mihaita har rapporterat in timmar som han har arbetat och att företaget skulle kunna betala ut hans lön – om det inte hade varit problem med banken.

Vad problemen handlar om får vi en diffus förklaring till. Likaså när det ska vara löst. Samtalet går runt i cirklar – och till slut blir Niklas och Daniel irriterade:

– Jag hade kunnat tagit mina privata pengar och Daniel sina privata pengar. Vi kunde gjort det och gått och gett dem till honom. I dag. Inte ett problem. Men om vi gör det då blir vi beskyllda för att betala ut svarta löner. Det är ett moment 22, säger Niklas Jonsson.

När resonemanget inte leder vidare frågar vi i stället Niklas om varför han inte är folkbokförd i Sverige. Han är registrerad som försvunnen hos Skatteverket.

Tidigare var han folkbokförd på Lundatorpsvägen 15 i Norrköping, det är en industrifastighet som numera är en rivningstomt.

– Jag råkade registrera mig där när jag flyttade dit min enskilda firma, säger han.

undefined
På den här adressen hade Niklas Jonsson skrivit sig.

Tonen blir återigen vass. Niklas säger att han har sökt och fått avslag fyra gånger om att få återinvandra till Sverige. Att han har gjort allt som Skatteverket bett honom om. Men att han fortfarande inte har lyckats lösa en folkbokföringsadress.

– Nej, tyvärr inte. Jag önskar att det gick. Så många mejl som jag har skickat till olika handläggare, jag har hörsammat varenda grej. Så kom inte och säg att jag inte har försökt, säger han.

Varför får du avslag då?

– Jag vet inte, fråga dem.

En oväntad vändning

Niklas Jonsson använder många ord men han presenterar få bevis som styrker hans historia. Ett bevis har han dock tagit med sig. Det är ett papper som ska visa att han har blivit avförd från en utredning om ekobrott.

– Om jag visar det här, kommer ni att skriva då att jag är avförd från utredningen? Har jag något egenintresse i att visa det?

Niklas tar fram ett skrynkligt papper och vecklar upp det. Vi får inte ta en bild på det och hinner inte läsa vad som står. 

undefined
Ekobrottsmyndigheten har genomfört en omfattande utredning mot Niklas Jonsson och Fredrik Johansson. Nu misstänks de båda för grov ekonomisk brottslighet.

Men efter intervjun kommer det fram ny information. Strax innan den här granskningen publiceras väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot Niklas Jonsson och Fredrik Johansson, en utredning som har pågått i hemlighet under en tid.  

Niklas Jonsson misstänks för grovt bokföringsbrott i två fall och näringspenningtvätt, grovt brott i ett fall. Fredrik Johansson misstänks för bokföringsbrott. Åtalet gäller de två tidigare bolagen som de har varit inblandade i, NP Allteknik AB och Byggfirman Nkpg AB. Åklagaren vill också att de förbjuds att driva bolag, så kallat näringsförbud. 

– Det stämmer att Niklas var förhörd för några år sedan i ett ärende med Svärtinge Byggteknik där Fredrik Jonsson tog på sig ansvaret och fick ett strafföreläggande för bokföringsbrott. Men sen fick vi mycket mer information och gjorde en grundligare utredning. Det är därför det väcks åtal mot Niklas Jonsson nu, säger Marianne Staaf, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Hon anser att Niklas Jonsson var huvudman och ansvarig i båda bolagen. Fredrik Johansson hade en mindre roll.  

– Jag menar att det är Niklas som har styrt och haft kontakt med kunderna och det är han som har fått betalt till sitt privata konto. Inget av de här företagen har haft något bankkonto, säger Marianne Staaf.  

Nu driver Niklas Jonsson NBA Byggteknik. Utreder ni eventuella brott även i det bolaget?

– Nya brott i nya bolag utreder vi inte nu. Men kommer det in en anmälan så får vi titta på den, säger Marianne Staaf. 

Niklas Jonsson nekar till att ha begått några av de brott som han nu åtalas för. Fredrik Johansson erkänner bokföringsbrott.